Додик: Све што је рекао Кавазовић само говори о карактеру ИЗ коју води

07.09.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се иступ реиса Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића не разликује се од иступа било ког бошњачког политичара, те да то најбоље доказује његова тврдња да је џамија одлучујући фактор у политичкој утакмици међу муслиманима.

– Реис Кавазовић од раније је познат по тешким изјавама које сам често избјегавао да коментаришем, управо из разлога што је ријеч о вјерском ауторитету муслимана у БиХ. Овога пута реис Кавазовић наступио је као политичар чиме ми је отворио простор да му одговорим језиком којим се обојица служимо – истакао је Додик упитан да прокоментарише изјаву Кавазовића да су ставови Исламске заједнице у БиХ увијек били, како каже, сталожени, уравнотежени, толерантни, увиђавни и утемељени на чињеницама, те изнио оптужбе на рачун српског члана Предсједништва БиХ.

Да је Кавазовић заиста окренут суживоту, толеранцији и заједништву, рекао је Додик, имао је одличну прилику да јавно опомене Бакира Изетбеговића да се не може на обрачунавати са Српском православном црквом, чиме би посвједочио да је оно што тврди да јесте, а у ствари није.

– Умјесто тога Кавазовић покушава да се језиком недостојним једног вјерског лидера обрачуна са Милорадом Додиком, легално изабраним представником Срба у Предсједништву БиХ. Све што је рекао реис Исламске заједнице у БиХ, више говори о карактеру и усмјерењу заједнице коју води, него о политичком дјеловању Милорада Додика – нагласио је Додик.

Уосталом, истакао је српски члан Предсједништва, ни Кавазовић, ни Изетбеговић не могу демантовати ноторну истину а то је да је СДА одувијек своје присталице регрутовала управо у џамијама.

– Жао ми је ако је Кавазовића погодила ова истина или га је погодило то што је то неко наглас изговорио. Кад се уважени реис ухватио шовинизма желио бих да га подсјетим на обраћање Бошњацима у Швајцарској када је пун толеранције и жеље за суживотом апеловао да се не дозволи да ‘Влах влада Сребреницом’. Ето како уважени Хусеин Кавазовић види Србе и живот са њима. Да је у свом мандату само ово изјавио, довољно би било да се трајно дискредитује као вјерски ауторитет – закључио је Додик.

Архива