Додик: Као и сви велики народи и Срби имају право на Дан српског јединства

13.09.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да нико не би требао да има било шта против Дана српског јединства који заједно обиљежавају Република Српска и Србија, јер као сви велики народи српски народ заслужује да обиљежава своје празнике.

– Драго ми је да ће парламенти Српске и Србије донијети исти закон о заштити ћирилице који иде за тим да наше традиционално писмо реафирмише и додатно ојача – рекао је Додик  у Јасеновцу.

Коментаришући помињање српског свијета, Додик је истакао да је то прича о вриједностима које српски народ има.

– То су вриједности везане за нашу вјеру, идентитет, писмо, језик, крсну славу. То су вриједности у свим српским заједницама гдје год се оне налазиле и те вриједнсти могу да се сажму у синтагму српски свијет. Они који то приказују као територијалну причу о експанзији апсолутно су усмјерени ка томе да лажу и подваљују – навео је Додик.

Истакао је да су приче о великој Србији, флоскуле којима се страше други, те напоменуо да не постоји ниједан пројекат који заговара такву причу.

– Наш пројекат је да ојачамо Републику Српску до мјере да буде независна држава на овим просторима и мислимо да на то имамо легитимно право, као што то имају Хрвати, Црногорци и било ко други – навео је Додик.

Поновио је да Срби имају право на Републику Српску као независну државу, али да то нема везе са великом Србијом у смислу како то противници српског окупљања желе да прикажу.

Додик је истакао да треба обиљежити сва мјеста страдања, те да се сјећање његује и обиљежава.

– Република Српска и Србија су се договориле да у Доњој Градини направе меморијални центар. Циљ нам је да савременим исказом прикажемо прошлост која је била трауматична за наш народ, поготово Србе овога крај – рекао је Додик.

Архива