Додик: Историјски дан за Српску и Србију

15.09.2021 Актуелно

Драго ми је што припадам политичарима који су креирали данашњи дан Дан српској јединства, слободе и националне заставе, рекао је у Народној скупштини Републике Српске српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик гдје је у току разматрање Приједлога закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма, по хитном поступку.

– Ово је заједнички празник Републике Српске и Србије и читавог српског народа. Празник за који смо се опредијелили у складу са нашим правима да одређујемо са Уставом важне датуме из наше историје – рекао је Додик.

Навео је да је поносан што Српска и Србија данас, у исти дан, усвајају овај закон.

– Ово је историјски дан – поручио је Додик. 

Додик је рекао да у Републици Српској данас владају медијске и сваке друге слободе, те да Српска жели заједно са Србијом да регулише питање употребе и заштите српског језика и писма.

– Дан Српског јединства прошле године је обиљежен у складу са ванредним околностима због пандемије вируса корона и због тога смо се одлучили да ове године тај дан обиљежимо свечаније – рекао је Додик.

 Нагласио је да дебата о заштити српског језика и ћирилице траје кроз историју, да је увијек била присутна и никада није престајала.

– На неки начин ово је отварање дебате, доношење закона који ће у својој пракси тражити оцјену усаглашености о одређеним стварима у дијелу, који ће бити обавеза јер се ради о законском акту – навео је Додик. 

Истакао је да ће се сигурно у наредном периоду поново враћати у НСРС, да се анализирају ефекти усвојеног закона, те да га евентуално дораде, прилагоде или усаглаше.

– Оно што је битно, јесте да свака промјена буде идентична са оном у Србији. Успјели смо да данас имамо право на то – каже Додик.

Архива