Ђајић: Станивуковић плаши пацијенте и шири панику; Кад је обишао УКЦ?

24.09.2021 Актуелно

Градоначелник Бањалуке поднио је пријаву против директора Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владе Ђајића, оптужујући га да кисеоник УКЦ-у испоручује фирма која нема дозволу за увоз медицинског кисеоника. Ђајић каже да Станивуковић шири панику, да пацијенти немају разлога за страх и пита кад је Станивуковић обишао УКЦ у граду у којем је градоначелник.

Прије Станивуковићеве, у Окружно тужилаштво стигла је пријава против ПДП-овог одборника Ивана Бегића. Након што их је прозвао фашистима, пријаву против Бегића поднијела је скупштинска већина у Бањалуци.

Градоначечник Бањалуке поднио је пријаву против Ђајића и фирме ТГТ Техногас из Лакташа. Разлог је, каже, кисеоник који УКЦ-у испоручује фирма са дозволом за увоз техничког, а не и медицинског кисеоника.

– Ми данас на Клиничком центру имамо кисеоник, технички, индустријски који ради фирма која апсолутно нема дозволу за то – тврди Станивуковић.

Ђајић је демантовао наводе Станивуковића, истичући да се на УКЦ-у користи медицински кисеоник, исти онај који се употребљава у свим болницама у Европи и региону. Поручује да нема разлога за страх и да се пацијенти лијече према свјетским стандардима.

– Када смо расписивали тендер добили смо рјешење од наше агенције да понуђач има рјешење да се бави производњом и прометом медицинског кисеоника, чији је састав 99,5 одсто кисеоника. Пацијенти су сигурни, немају разлога за бригу – наглашава Ђајић.

Из Министарства здравља и социјалне заштите кажу да су пласиране злонамјерне информације. У саопштењу наводе да фирма ТГТ Техногас, која УКЦ-у испоручује медицински гас-кисеоник, има дозволу за промет овим лијеком.

– Лијекови који имају дозволу за стављање у промет у БиХ, као што је случај са наведеним лијеком чији је заступник ова фирма, су лијекови чији су квалитет, ефикасност и безбједост доказани – наведено је у саопштењу.

Иако је у више наврата наглашавао да УКЦ-ом треба да се баве републичке власти и тако из Нацрта ребаланса буџета искључио помоћ здравственим радницима ове установе, Станивуковића се, чини се, УКЦ ипак тиче, али не медицинари и пацијенти. Да је ово Станивуковићев пут политичке промоције, каже Ђајић, показује и то што ни једном није посјетио ову здравствену установу током свог мандата.

– Ми имамо 400 пацијената од којих је половина на кисеонику. Да је желио да помогне и да му је стало до народа и становника Републике Српске дошао би да види има ли каквих проблема и да нам помогне да то ријеши – каже Ђајић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцјењује Станивуковићеве потезе опасним. Додик тврди да градоначелник Бањалуке покушава направити ситуацију хаоса служећи се неистинама против озбиљних људи и установа.

– То је злочин против човјека то што он тврди, тако олако дижући панику овдје у Републици Српској, за шта нема никаквог основа и разлога. Дакле, тај посао који је урађен, потпуно сам сигуран да је перфектан. Сјећам се колико смо се борили да фирма која то у Републици Српској производи и пласира буде једна озбиљна европска компанија, а он је и тој компанији нанио озбиљно зло неистинитим тврдњама – каже Додик.

Неколико сати прије Станивуковића, Окружном тужилаштву кривичну пријаву против одборника ПДП-а, Ивана Бегића, због говора мржње, предали су одборници већине у бањалучкој Скупштини.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Драгослав Топић каже да ово није само пријава против појединца, већ, како каже, против свих који убудуће желе да говоре језиком увреда и распиривањем нетрпељивости и сукоба.

Шеф Клуба одборника Уједињене Српске Невен Станић додаје да би Бегићев иступ требало да осуде и његове колеге и одборници, као и градоначелник.

Бегићево накнадно извињење добар је гест, кажу одборници већине, али таквим увредама није мјесто у Скупштини и зато ће, кажу, сваки говор мржње бити предмет Тужилаштва.

Архива