Цвијановић: Забрињава то што се не слуша глас удружења из Српске

20.09.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да забрињава чињеница да се при избору руководства Института за тражење несталих БиХ не слуша глас удружења која долазе из Републике Српске.

– Познато је да смо цијели низ година имали замјерке на рад Института, сматрајући да је он политички обојен, да је наклоњен жртвама једних, а да занемарује жртве других или трећих – рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Због тога су, сматра Цвијановић, власти у Републици Српској увијек сматрале да су удружења која штите ту популацију и њихове интересе, најрелевантнија да оцијене или процијене ко може да их тамо представља.

Одговарајући на питање да ли избор новог Колегијума директора Института за нестала лица БиХ представља кршење закључака Народне скупштине Републике Српске, Цвијановић је истакла да се у раду институција учествује онда када треба да се спријечи нека одлука која би могла витално да угрози интересе Републике Српске.

„- нда када то није случај, онда просто не учествујете у раду. Све оно што проистиче из обавеза Предсједништва, Савјета министара и Парламентарне скупштине БиХ обухваћено је закључцима, док остале ствари нису на тај начин прописане, али се подразумијева да се тамо ради ако се мора радити да би се испоштовао неки рок или процедура и то се ради у складу са интересима Републике Српске – навела је Цвијановић.

Архива