Цвијановић: У Црној Гори обесмишљена политика којом управља мржња, а не вјера

05.09.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у интервјуу Срни да је добро што данас у Црној Гори нису успјели покушаји да се осујети један тако свечани и узвишени чин какав је устоличење митрополита црногорско-приморског.

– Добро је и то што није обесмишљена вјера, већ само политика којом управља мржња – истакла је Цвијановић.

На питање Срне да прокоментарише немиле сцене које су данас виђене на Цетињу, а у којима су учествовали противници устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, Цвијановић је рекла да вјерује да то сигурно свако нормалан жели што прије да заборави.

– Али, нисмо наивни и знамо да оваква негативна кретања увијек остављају дубоке ожиљке и да ће требати много и политичког и институционалног, па коначно и вјерског или међурелигијског напора да се смире страсти и да Црна Гора напредује, као што желимо и за све земље наше регије – поручила је предсједница Републике Српске.

Упитана да прокоментарише изјаве Бакира Изетбеговића у којима се окомио на Српску православну цркву, упутивши низ увреда на рачун Цркве, црквених великодостојника и вјерника, Цвијановић је рекла да је то само још један доказ његовог радикализма и екстремизма.

– Од човјека који Србе назива „лошим народом“, српске политичаре „геноцидашима“, а онда напада и вријеђа СПЦ не можете очекивати ни суживот ни да гради заједничку државу. Искрено, ми то и не очекујемо, као што и он не треба да очекују да Срби, па и Хрвати прихвате да се под плаштом неке кобајаги функционалности од БиХ прави муслиманска држава. То је реалност – констатовала је Цвијановић.

Оно што је прилично дегутантно, рекла је предсједница Српске у интервјуу Срни, јесте та потреба политичког Сарајева да се иначе сврстава на неку страну кад је ријеч о другим државама.

– Тако то они раде и кад је ријеч о политикама и политичарима у Србији, Хрватској, у Црној Гори. Чим је неко имало реалан по питању БиХ и сјети се да тамо живе и неки други, осим Бошњака, и каже нешто што није по вољи бошњачким политичарима, они се одмах окоме и држе им лекције. Не мислим да ће од тога профитирати, али зато мислим да ће бити све више оних који ће почети проблеме да називају правим именом – указала је Цвијановић.

На питање на шта данас личи регион након више од 20 година међународног присуства и интервенционизма, предсједница Републике је одговорила да је прилично удаљен од онога што су били прокламовани циљеви, са углавном неријешеним политичким или међуетничким односима.

– Знаци, погрешни су били и рецептура и алати, а посебно не треба заборавити ни двоструке стандарде. У Црној Гори добијете нереде и хаос јер се организује устоличење митрополита, у БиХ добијете високог представника мимо прописане процедуре, којег онда позива бошњачки члан Предсједништва БиХ да смијени српског члана истог тог Предсједништва, од Сјеверне Македоније се тражило свашта, укључујући и промјену назива државе, да би се кретали даље ка ЕУ, па не добију ништа, Србији, за коју су знали да је била и да ће остати највећи играч у регији, натоваре терет Косова и да не набрајам шта смо све доживљавали – прецизирала је Цвијановић.

Упитана шта је онда план за Републику Српску, предсједница Цвијановић је нагласила да треба да је јачамо и додатно изграђујемо и да не дозволимо да се утопи у унитарну БиХ.

– Треба да сарађујемо са свима који то желе и да останемо привржени идеји да су мир и дијалог једино опредјељење – поручила је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Архива