Предсједница Српске у Лопарама: Сарадњом ријешити стратешка питања

17.08.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Лопарама да је кроз сарадњу републичког и локалног нивоа потребно ријешити неколико важних стратешких питања за ову локалну заједницу, међу којима је посебно значајно питање путне инфраструктуре.

Након састанка са начелником општине Лопаре Радом Савићем, предсједница је истакла да и изградња водовода заузима приоритетно мјесто.

– Разумијемо потребу да се ту интервенише и вјерујем да ће сва та процедура у оквиру нашег Министарства финансија бити завршена да би се ријешило једно овакво велико питање – рекла је она.

Предсједница је нагласила да је на састанку са руководством Лопара имала прилику да саслуша шта су то реални проблеми с којима се суочава ова локална заједница, али и да разговарају на који начин заједничким снагама превазићи проблеме кроз сарадњу локалног и републичког нивоа.

Она је подсјетила да сарадња са руководством општине Лопаре постоји од раније и подсјетила да су рјешавали бројне проблеме грађана након поплава из 2014. године кроз санирања клизишта, те заједничку изградњу 100 кућа кроз аранжман УНДП-а, локалне заједнице и Владе Републике на чијем челу је тада била.

Предсједница је истакла да су то била тешка, изазовна времена, у којима су власти на оба нивоа показале да кад се окупе заједно и када мобилишу снаге, могу да ураде добре ствари за грађане.

– Сигурна сам, а данас су ми то потврдили начелник и његови сарадници, да би многи од тих људи који су тада остали без кућа, напустили ову локалну заједницу. Међутим, брзо смо интервенисали и на тај начин ријешили проблем – нагласила је она.

Предсједница Српске је изразила задовољство тиме како данас изгледају те куће, напомињући да је то примјер добро реализованог пројекта.

– Наставићемо даље да радимо. Има много потреба. Договорили смо, такође, да ћемо заједничким снагама промијенити столарију и урадити нову фасаду на дјечијем вртићу – рекла је она.

Предсједница Српске је навела да је у плану интервенција из Кабинета предсједника Републике према једном спортском клубу.

– Желимо да учествујемо и омогућимо нашим спортистима да имају боље услове и да могу да остварују спортске циљеве – напоменула је предсједник Републике.Фото: РТРС

Она је додала да је заједничка порука данашњег састанка да надлежни разумију проблеме, те да желе да заједно раде.

– Желимо да развијамо сваку нашу локалну заједницу, зато што то значи развијање Републике Српске и сигурна сам да онда када радимо заједно, без обзира гдје се налазимо на политичком спектру, у суштини испуњавамо оно што јесте наша мисија и што наши грађани од нас очекују – нагласила је предсједница.

Говорећи о приједлозима за измјене у издвајању средстава за неразвијене општине у Републици Српској, она је нагласила да по овом питању нема страна, већ су сви једна страна.

– Сматрамо да треба добро продискутовати шта је то најбоље и на који начин ићи у будућем периоду. Прва адреса за ово питање јесте Савез општина и градова, који би онда требало да наступи према Влади са одређеним приједлозима – појаснила је предсједница Републике Српске.

Она је навела да је потребно да се сагледа шта је реално да би се нашао адекватнији омјер када су у питању поједине општине, оне које спадају у ред неразвијених и изразито неразвијених.

– Чак и мала другачија калкулација у дистрибуцији средстава би много значила за такве општине. Увијек подржавам иницијативе које ће нашим људима помоћи да организују послове, активности, буџете и све што је потребно на локалном терену, водећи рачуна о ономе што су интереси Републике – рекла је предсједница Српске.

Фото: РТРС

Након састанка са руководством општине Лопаре, предсједница је посјетила двије куће чију изградњу финансира предсједница Републике Српске, једну за ратног војног инвалида Радивоја Томића и другу за породицу Тошић.

Архива