Павловић: Историјска планина одабрана у тренутку све јачих притисака на Српску

21.08.2021 Актуелно

Градоначелник Приједора Далибор Павловић изјавио је вечерас да је окупљање на историјској планини Козари организовано у тренутку када међународни притисци на Републику Српску постају све јачи и да је показало вољу и снагу народа, исту каква је показана и прије више деценија.

Козара - скуп - Фото: РТРС

– Били су баш на овом мјесту притисци са свих страна и 1942. године, али је народ био одлучан, остао и рекао `НЕ`. Зато је Козара симбол поноса и пркоса, бола, али и велике побједе – рекао је Павловић у обраћању окупљенима на скупу под слоганом „Живјеће Српска“ који је окупио више од 15.000 чланова СНСД-а из свих крајева Српске.

Он је нагласио да се управо велика побједа СНСД-а са коалиционим партнерима догодила и новембра прошле године када су грађани Приједора успјели да изгласају крај шеснаестогодишњој владавини ДНС-а.

– Препознали смо проблеме, погледали их у очи и почели да их рјешавамо. Није лако, али вјетар у леђа нам је подршка републичког нивоа власти – истакао је Павловић.

Он је најавио да ће уз помоћ Владе Републике Српске у Приједору бити реконструисана Болница и са 800.000 КМ завршена инфраструктура у индустријској зони, а да ће уз помоћ кабинета предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић град добити нови вртић.

– Очекујемо регулацију ријечних корита Милошевице и Гомјенице – два пројекта вриједна близу десет милиона марака – све захваљујући Влади, српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику и `Водама Републике Српске`. СНСД неће чекати изборе да ради као што су то радили наши претходници – нагласио је Павловић.

Он је подсјетио да је прво што је урадио по преузимању дужности било да повећа издвајање за свако прво, друго и трећерођено дијете, да град помаже борачке категорије и пензионере и да је уз помоћ привредника покренута велика акција изгрдње дјечијих игралишта.

– А шта су претходници урадили у 16 година? Ниједно једино игралиште – додао је Павловић.

Историчар из Националног парка „Козара“ Марина Љубичић рекла је да је Козара планина гдје се српски народ дигао на устанак против њемачке окупације и усташке власти НДХ након чијег се формирања живот сваког Србина, макар се радило и о малом дјетету, није могао назвати нормалним.

– Ова планина дала је 45 народних хероја. Љета 1942. године, током операције „Западна Босна“, у народу познате као офанзива на Козару, претрпјела је један од најстрашнијих видова геноцида. Тога љета, 45 хиљада њемачких и хрватских војника опколило је Козару. У том тренутку на Козари је спас потражило 80 хиљада цивила, углавном жена, дјеце и стараца – истакла је Љубичићева.

Према њеним ријечима, по завршетку офанзиве, која је трајала мјесец дана, према званичним подацима, у 12 сабирних и концентрационих логора завршило је 68.600 људи, од чега 23.858 дјеце до 14 година. Највећи дио њих били су Срби.

Она је подсјетила да је у помен на те догађаје подигнута меморијална зона на Мраковици коју чине споменик чија висина од 33,5 метра симболише снагу и храброст народа Козаре, меморијални зид са 9.921 уписаним именом бораца погинулих на терену Козаре и Поткозарја у периоду од 1941. до 1945. године, те музеј подигнут 1973. године чији је задатак да кроз музеолошки приказ и научно истраживање никада не дозволи да се историја понови и да се заборави страдање српског народа.

– Са Козаре не смијете отићи, а да не чујете и за ове четири особе. Доктор Младен Стојановић, вођа и организатор устанка на Козари који се и данас сматра симболом љубави и бриге за човјека; Скендер Куленовић, пјесник чија је поема „Стојанка мајка Кнежопољка“ настала управо овдје на Козари након завршетка офанзиве; Дијана Будисављевић, Аустријанка која је водила акцију спасавања српске дјеце из усташких логора; и Драгоја Лукић, захваљујући којем имамо списак страдале српске дјеце – истакла је Љубичићева.

Програму су претходили састанак руководства СНСД-а са челним људима градских и општинских одбора странке и другим функционерима и полагање вијенца код спомен-плоче са именима погинулих бораца НОБ-а и жртава фашизма, а у току је концерт Милице Павловић и „ОК бенда“ код хотела „Монумент“.

Архива