Лукач и Вулин у Дрвару: Србија ће наставити да помаже Србе у ФБиХ

14.08.2021 Актуелно

Министри унутрашњих послова Србије и Републике Српске, Александар Вулин и Драган Лукач, састали су се у Дрвару са представницима Срба у Федерацији БиХ.

Присутни су били представници општина Дрвар, Босанско Грахово, Гламоч, Оџак и Босански Петровац.

Разговарано је о положају Срба у Федерацији БиХ и помоћи Србије Србима у том ентитету.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач назвао је поражавајућом чињеницу да поједина села у повратничким општинама у Федерацији БиХ немају ни струју ни воду.

– Кантоналне власти морају више да раде на попмоћи српским повратницима у овим општинама и да им обезбиједе основне услове за живот. Ту свакако спадају струја и вода, а то су ствари које још увијек, и након толико година, нису превазиђене, а које морају да се ураде.

Уз помоћ Влада Републике Српске и Србије која је уложила много средстава, нарочито у општину Дрвар, Лукач је додао и да је Србија отварала и производне погоне да би људи својим радом могли да опстану на овом подручју

– Та помоћ ће и даље бити настављена – нагласио је Лукач.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин истакао је да док је год на власти предсједник Вучић, политика Србије ће бити очување мира у региону и помоћ свим Србима без обзира гдје они живе.Фото: РТРС

– Ако Федерација БиХ нема могућности или нема воље да брине о својим држављанима српске националности, ту је Србија да брине о њима. Свака помоћ Србима који живе у ФБиХ, треба да буде схваћена као помоћ Федерацији, јер је то мање новца који они морају да издвоје из свог буџета и од својих пореских обвезника – рекао је Вулин.

Начелница општине Дрвар Душица Рунић изразила је захвалност Србији и Републици Српској за пружену помоћу.

– Ми смо указали на оне потребе и проблеме које свака од ових општина има и са којим се становници свакодевно сусрећу – нагласила је Рунићева.

Архива