Ковачевић: Запад крив за неуспјех БиХ

29.08.2021 Актуелно

Дио међународне заједнице је крив за неуспјех БиХ, јер никада нису дали прилику Дејтонском споразуму да буде спроведен у облику у којем је потписан 1995. године, оцијенио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

Ковачевић је истакао да се непрестано на вјештачки, антиуставан и антидејтонски начин тежило стварању унитарне БиХ која би била изграђена искључиво за Бошњаке, а против интереса српског и хрватског народа, односно против интереса Републике Српске.

– Западни представници већ су пренијели стотине овлаштења на ниво БиХ, на које је Република Српска имала право према Дејтонском споразуму, а све у нади да ће на крају добити такозвану функционалну БиХ. Међутим, само су постигли још већи неуспјех – оцијенио је Ковачевић за руску „Федералну новинску агенцију“.

Он је навео да је БиХ након потписивања Дејтонског споразума све мртвија, истичући да је тај споразум, који је потписан 1995. године и којим је успостављена уставна структура БиХ, једина верзија земље са којом су се сагласили представници три конститутивна народа – Срба, Хрвата и Бошњака.

– Уз стално насиље међународне заједнице, уставна структура БиХ је промијењена са намјером да буде вјештачки централизована, на шта никада нисмо дали пристанак. Вјероватно се дио западне међународне заједнице надао да ће на овај начин БиХ постати, како они кажу, функционалнија. Међутим, БиХ је све мање функционална, а то је узроковало да су народи у БиХ све удаљенији једни од других – указао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, да се сада спроведе анкета у Републици Српској, она би показала да 95 одсто људи не воли БиХ и не сматра је својом државом, већ жели да Република Српска буде независна, а не дио БиХ.

– Ако анкетирате људе у Сарајеву, они би говорили о љубави према БиХ. Али ако говоримо о БиХ заједно са Републиком Српском, људи у Сарајеву неће имати емоција – појаснио је Ковачевић.

Он је додао да су људи у Републици Српској уморни од тога да буду простор за експерименте. „Желимо да живимо нормалан живот, као и сви други, и преузмемо одговорност за своју судбину“, поручио је Ковачевић.

Говорећи о закону о допунама Кривичног закона БиХ који је наметнуо Валентин Инцко, Ковачевић је рекао да је апсолутно неприхватљиво да у 21. вијеку, заобилазећи легитимно и демократски изабране политичке представнике, било ко намеће законе који никада не би имали подршку парламента и других институција.

– Такође, потпуно је неприхватљиво да нам у 21. вијеку буде изречена кривична казна за неку врсту „вербалног деликта“, односно да нам уводе забрану права на слободу мишљења – навео је Ковачевић, подсјетивши да је српски народ највише пропатио током распада Југославије – у Словенији, Хрватској, БиХ, на Косову и Метохији, широм Југославије, као и током Првог и Другог свјетског рата.

И послије свега овога, нагласио је он, апослутно је неприхватљиво да српски народ, једини у Европи, буде окарактерисан као „геноцидан“.

– Изузетно је важно што сви ми ово доживљавамо као припрему за почетак укидања Републике Српске, јер ће нам се такве ознаке и даље наметати. И стога, нећемо дозволити ништа слично. Сви грађани ће дисати једногласно, сви ће говорити у један глас – Република Српска је вјечна, Република Српска никада неће нестати! То не могу постићи ни високи представници, нити било која друга сила на свијету – поручио је Ковачевић.

Архива