Ковачевић: Важна подршка патријарха Порфирија јединству у Српској

18.08.2021 Актуелно

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић рекао је за РТРС да је јако значајно што ће патријарх српски Порфирије данас у Добоју разговарати са представницима политичких партија из Српске, јер ће тако дати подршку саборности и јединству свих српских парламентарних странака.

– Само јединствени и сложни можемо да се одупремо овим притисцима који очигледно не јењавају и постају све јачи, а који за циљ имају нестанак Републике Српске и Срба из БиХ, то је и те како питање и за Српску православну цркву. Хвала патријарху и Српској православној цркви што подржавају свој народ у Републици Српској – истакао је Ковачевић.

Он је истакао да су потпуно неоправдани негативни коментари о овом састанку.

– Видимо да постоје негативни коментари у којима се говори да патријарх и Црква не би требало да се мијешају у политику, али овдје се не ради о политици. Наметање одлука високог представника није ствар политике, то су ствари које се тичу опстанка српског народа у Републици Српској и БиХ, а то је и те како тема за СПЦ и све Србе гдје год живе – поручио је Ковачевић.

Он је додао да је долазак патријарха српског у Добој послије више од 80 одина изузетно значајан, те да је патријарх у Добоју, Бањалуци, Требињу или било којем мјесту у Републици Српској на домаћем терену исто као што је то у Београду, Новом Саду или Приштини.

Када је ријеч о покушајима удара на српско јединство који долазе из политичког Сарајева, Ковачевић је рекао да је циљ одржавања ванредних сједница Предсједништва БиХ и пласирања нетачних информација, разбијање јединства у Српској.

– Они који се толико куну у БиХ и значај институција БиХ на овај начин дерогирају и понижавају и БиХ и институције. Они су допустили да се одржавају сједнице без Срба и представника Републике Српске. То није Предсједништво већ крње Предсједништво. Доносили су одлуке које не могу да доносе и за ствари за које их нико није питао – рекао је Ковачевић.

Додао је да закључци донесени без учешћа српских представника никог не обавезују и представљају обману јавности.

– Све су то учинили како би навели српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да се укључи у доношење одлука и на тај начин разбили српско јединство од којег имају страх јер су свјесни да када постоји српско јединство Републици Српској не могу нанијети никакву штету – истакао је Ковачевић.

Коментаришући позив предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића и бошњачког члана Шефика Џаферовића нелегитимном високом представнику Кристијану Шмиту да помогне у гашењу пожара у Федерацији БиХ, Ковачевић је нагласио да је у свакој нормалној земљи незамисливо да представници највише институције позивају неког са стране да донесе одлуку.

– То је незамисливо у било којој нормалној земљи, а БиХ управо чине ненормалном они који раде такве ствари – рекао је он.

Ковачевић је подсјетио да се Хеликоптерски сервис Републике Српске одазвао на позив федералне Цивилне заштите и успјешно учествовао у гашењу пожара у ФБиХ.

– То показује начин на који БиХ треба да функционише. БиХ може да буде успјешна само када ентитети сарађују и буду окренути једни према другима. Република Српска ће се увијек одазвати на сваки позив у помоћ и никада неће бити проблем да помогне нашим комшијама у ФБиХ. То је нешто што се апсолутно подразумијева – поручио је Ковачевић.

Архива