Ковачевић: Додик у Сарајеву јасно и гласно изговорио оно што грађани Српске мисле

29.08.2021 Актуелно

Занимљиво је и симптоматично да је у обраћању српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, послије састанка са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, укупно неких двије до три особе у Републици Српској успјело пронаћи било шта негативно, а да су то управо лидери странака опозиције, истакао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Ковачевић је нагласио да оно што је за остале грађане Републике Српске битно, јесте да је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик усред Сарајева и пред предсједником Турске и друга два члана Предсједништва БиХ јасно, гласно и без икаквог устезања изговорио оно што већина грађана Републике Српске мисли – или ћемо дијалогом доћи до рјешења у којем ће Српска бити поштована у БиХ, или у БиХ нећемо остати!

– Говорећи о томе да не прихватамо наметнута рјешења странаца, Додик је јасно рекао да управо због бројних наметања у прошлости постојеће стање у БиХ уопште не одговара ономе на шта смо пристали у Дејтону и да у том смислу Дејтон више не постоји, као и да једино кроз дијалог конститутивних народа и ентитета можемо доћи до одрживог рјешења за БиХ – констатовао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, Додик је толико пута изговорио да већ и птице на грани знају да је минимум на који би Република Српска у тим разговорима пристала управо оно што је он назвао изворним, односно словом Дејтона, а да би, уколико не би било разумијевања и уважавања ставова Српске, рјешење онда била мирна дисолуција БиХ.

Он је указао да су сви у Републици Српској то чули и разумијели, осим ето два или три лидера странака опозиције, па сада најављују и неке састанке на којима ће они као бранити Републику Српску од Милорада Додика и од СНСД-а.

– Господо из опозиције, уколико желите напустити заједнички фронт одбране Српске од страних наметања и угрожавања наших слобода, онда будите искрени и слободно крените својим путем, али немојте манипулисати и измишљати нешто у шта баш нико у Српској не може повјеровати – поручио је Ковачевић.

Архива