Додик са творцем Спутњика: Грађани Српске масовно изабрали руску вакцину

26.08.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик примио је данас у Бањалуци директора Гамалеја Института из Москве и творца вакцине Спутњик професора Александра Гинцбурга.

Додик је након састанка подсјетио да су се грађани Република Српска масовно опредијелили за руску вакцину Спутњик, те да је Српска имала успјешну сарадњу са компанијама и властима у Русији како би обезбиједила довољне количине вакцине.

– Највећи број грађана опредијелио се за руску вакцину – рекао је Додик.

Он је изразио задовољство приликом да угости професора Гинцбурга.

Гинцбург је навео да је на овом састанаку, као и са професорима Универзитета у Бањалуци разговарано о могућностима пружања помоћи у сузбијању ширења делта соја вируса корона.

– То смо објаснили и господину Додику. Ми смо разговарали и о заједничком раду на праћењу ситуације и развоју делта соја. Имамо подршку господина Додика, надамо се да ћемо даље радити заједно да спасимо и превентивно утичемо на народ Републике Српске и Русије – истакао је руски стручњак.

Састанку, који је одржан у згради Владе Републике Српске, присуствовали су и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић и ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин.

Претходно је Гинцбург са делегацијом Научно-истраживачког центра Гамалеја посјетио бањалучки Медицински факултет на позив декана ове високошколске установе Ранка Шкрбића.

Архива