Додик пита Шмита: На основу којег документа сте постављени?

02.08.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упитао је данас Кристијана Шмита на основу чега је именован за виског представника у БиХ.

– Реците ми на основу чега сте постављени? На основу чега сте овдје дошли? Који је документ предвидио начин на који ће те бити високи представник? Имате ли иједну узансу која говори о томе да је поштовано међународно право? Нисте поштовали Дејтонски споразум, односно Анекс 10 у којем једино постоји виски представник, а не постоји у Уставу, ни у Општем оквирном споразуму. Нигдје се не помиње, већ само у Анексу 10 као високи представник – рекао је Додик за РТРС.

Додик је истакао да је све мимо тога „блефирање, подвала и незаконито понашање које могу себи да приуште велики, моћни, аргонатни и безобразни, али ми који смо мали морамо подоста да трпимо“.

– То може да има и покушаје и убјеђивање да треба можда да издржимо и сачекамо нека друга времена како би коначно уважили оно што смо постигли на међународном плану, а то је да смо равноправан ентитет равноправних конститутивних народа… Међународна заједница све што чини лаже и бори се за концепт БиХ који једино подржавају Бошњаци, с намјером да се иселе и Хрвати и Срби. Са Хрватима и успијевају, али Срби остају значајан фактор и то им постаје проблем – нагласио је српски члан Предсједнштва БиХ.

Додик је рекао да се ово што се дешава у БиХ са нелегалним и нелегитимним избором новог високог представника може назвати окупацијом.

– Они кажу да имају НАТО, Алтеу… То нема везе се политиком, они су ту да спријече неки сукоб и инцидент а не да се баве политиком… Сад смо видјели да је то пријетња јер је речено „овдје постоје снаге, оне ће нешто урадити“ – истакао је Додик.

Он је поручио да је спреман да сноси посљедице, те да је најважније да нема посљедица по народ.

– Мој начин политичке борбе је до краја, нећу одустати од борбе за Републику Српску и никада не бих себи допустио да прихватим нелегитимност која доводи до укидања Републике Српске – поручио је Додик.

Он је истакао да Српска има јединствен став, да је Парламент јасно рекао да високи представник није легално изабран, те из тога произлази да он не може да дјелује.

– Што се тиче институција Републике Српске, ми ћемо увијек дјеловати као реакција, ми нисмо предузели ниједну акцију већ реакцију, то је наше право да се бранимо. Ми смо овдје нападнути једним бесрамним покушајем сатанизације и квалификација који треба да уништи наш ентитет и идентитет – рекао је Додик.

Додик каже да потпуно вјерује у јединство свих политичких субјеката у Српској, те да је захвалан лидерима и власти и опозиције што су о овом питању имали готово идентичне ставове. 

Архива