Додик: Не прихватамо наметнута рјешења

27.08.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је, након састанка чланова Предсједништва са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, да Република Српска не прихвата наметнута рјешења, те да се залаже за рјешавање питања унутрашњим дијалогом.

– Не вјерујемо да странци могу да уведу ред у земљи, вјерујемо само у унутрашњи договор – рекао је Додик и додао да за „БиХ није добро да се појављује лажни високи представник“.

Додик је истакао да Српска не може да прихвати да неизабрани странац доноси законе, те да вјерује само у дијалог и договор, истичући да свако рјешење, укључујући и дисолуцију, мора бити мирно.

Додик каже да више вјерује сарадњи са Ердоганом него „неким пропалим настојањима да се наметну рјешења“.

– Вјерујем, да је Турска била више укључена у причу о високом представнику, да се оваква лакрдија са именовањем не би десила – рекао је Додик, додајући да је увјерен да Ердоган разумије ситуацију, јер се, како каже, показао као човјек који слуша све стране у БиХ.

Додик је рекао да је увијек велика ствар када велики државник и политичар попут Ердоган борави у БиХ.

– Мени је драго што што већ дуже вријеме разговарамо о важним питањима и осјећам благонаклоност коју нам указује у виду помоћи, за економски развој, за развој инфраструктуре, о чему у континуитету разговарамо – нагласио је он.

Додик је изразио наду да ће врло брзо доћи до разговора о детаљима у вези са изградњом ауто-пута Сарајево-Београд.

– Свакако рачунамо на став пријатеља у том погледу – рекао је он.

Додик је рекао да су детаљи увијек проблем, те је изразио увјерење да економија БиХ може издражати услове који су неуобичајени у комерцијалном смислу.

Додао је да разговори о детаљима морају отпочети и да се прецизира на који начин ће се кренути са изградњом ауто-пута.

– То јесте велики, историјски, инфраструктурни пројекат и резултат воље и жеље предсједника Ердогана да подржи развој и повезивање на Балкану – рекао је Додик.

Архива