Додик: Кочић се писањем и ријечју борио за слободу народа

29.08.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Стричићима да народ Мањаче, Бањалуке и Републике Српске 56. пут прославља Петра Кочића, човјека, писца и народног трибуна, који се својим писањем и ријечју, на јавном мјесту борио за слободу народа.

Додик је завршног дана манифестације „Кочићев збор“ истакао да Кочић указивао на тлачење и неправду која је у његово вријеме наношена српском народу.

– Кочић је као визионар упућивао мисли за будућност. Он је неисцрпни извор наше инспирације, нашег окупљања у свему ономе што желимо данас да урадимо. Зато се и на овако лошем времену окупљамо да одамо почаст и захвалност Кочићу који је на најбољи могући начин сублимиао и говорио све оно што је народ осјећао и желио – рекао је Додик новинарима након културно-умјетничког програма одржаног у част Кочића у његовим родним Стричићима.

Додик је додао да је народ увијек желио само слободу.

– Народ Мањаче је слободарски народ, који никад није дозволио да овдје дође туђин, да влада њиме и овим локалитетима, мада је трпио зулуме и турске и аустроугарске власти – нагласио је Додик.

Додик је подсјетио да је тај народ касније био кажњем и комунистичком влашћу, која је заобилазила овај крај у свим инфраструктурним пројектима, те покушала да га учини пасивним, неразвијеним и да га расели.

– Све то зато што се наводно народ овог краја није идеолошки слагао са комунизмом, а основно је било то што је чувао свој српски идентитет, слободу и није дозвољавао да у било којим околностима овдје буде угрожен – навео је Додик.

Он је нагласио да је због свега тога важно да се Срби овдје окупљају у славу и част Кочића.

Архива