Додик: Двије претпоставке за независност Републике Српске

12.08.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су два неопходна предуслова за независност Републике Српске, а то је одговарајућа међународна констелација и да се обезбједи да се то у БиХ учини на миран начин.

– То су двије претпоставке које ми морамо да јуримо. Али не смијемо да престанемо да причамо о томе. Ако престанемо, онда смо се одрекли тога – рекао је Додик за Спутњик.

Он је указао да се држава БиХ никада није изградила, нити постојала, да би Хрвати прије Срба „излетили из БиХ када би могли“, као и да би и муслимани, незадовољни оваквом БиХ, да се ријеше Срба и Хрвата, па да доминирају.

– Али ни то није реално. Једина реална концепција ми мислимо да је наша, зато што Република Српска сада када би се одвојила и постала самостална држава, она би могла да самостално живи – има своју економију, јавне приходе… – рекао је Додик.

Он се сагласио са оцјеном да Српска има и јасне границе, примјећујући да то нема ни Федерација БиХ, која би се одмах разишла по принципу – муслимани и Хрвати, али ни сама БиХ, јер не може да живи без међународног посредништва.

– Једини субјект који тамо може да живи самостално у орбити кретања је Република Српска. И то смета наравно. Треба се показати да и то не може да функционише, па зато је /донедавни високи представник у БиХ Валентин/ Инцко и измислио приче у којима се наводна истина брани наметањем закона који вас тјера у затвор ако случајно нешто проговорите што није у складу са оним што су они рекли да мислите – указао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да Инцков закон свакако није крај Републике Српске, и да је можда почетак неке трансформације из ентитета у државу, али да би свакако могао бити крај БиХ.

– Имати неку причу коју причају о земљи у којој неименовани странац може да наметне законе дезавуише и негира постојање такве државе. Каква је то држава, зашто је то тако, докле то траје? – упитао је Додик.

Напоменуо је да сваки пут када високи представник Србима наметне нешто, Републици Српској порасту амбиције да се одвоји и буде независна земља.

Он је примијетио да је БиХ изгледала стабилнија и боље, и знала куд се креће одмах послије рата него данас, када Бошњаци хоће унитарну Босну, странци хоће Босну за неке своје потребе, и указао да Хрвати данас желе да сачувају свој идентитет, а Срби да ојачају своју аутономију и самосталност.

Додик је оцијенио да је значајном дијелу народа у Републици Српској јасно да је неумитно да Република Српска постане самостална и да ће се то једног дана десити „имајући у виду неке околности које су потребне за такве ствари да се дешавају“.

– Нико од Срба није за рат, ми смо за мир али сматрамо да имамо правао да заступамо, прије свега, рјешења у Уставу, а ако је то немогуће, онда да тражимо рјешења о статусу – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Бошњаци нису добили све што су очекивали од Запада, а и неке земље гледају своје интересе – да моделирају друштво на либералним принципима, а да би се направила таква држава, морају да се униште идентитети по разним основама, што је немогуће примијенити на БиХ.

– Муслимани само фолирају када говоре о грађанском друштву. Они рачунају да су већина и да би по принципу том могли да фаворизују искључиво своју нацију. Муслимани су ти који блефирају и покушавају да иду на врсту дугорочне преваре – упозорава Додик.

Указао је да је идентитет муслимана снажнији него и српски и хрватски и поставља питање зашто муслимани, ако су тако добронамјерни према другим народима, онда не дају равноправан статус Хрватима.

– Или, како је могуће да тако биједно живе Срби у ФБиХ гдје су муслимани у доминацији и шта би онда било са нама у Бањалуци, Бијељини, Требињу, да буде доминација муслимана у БиХ – упитао је Додик.

Архива