Додик: Црква – наш идентитет

07.08.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Република Српска и Српска православна црква желе, не само да сачувају основне вриједности вјере, већ и да обнове све црквене објекте како би у њима народ могао да се окупља и упражњава православље.

Он је изразио задовољство што данас има прилику да са вјерујућим народом присуствује таквом јубилеју као што је обиљежавање вијека и по од оснивања Храма Вазнесења Господњег, које је данас организовано у Бусновим код Приједора.

– Црква је наш идентитет и зато је веома важно рећи да се овдје у Бусновима већ 150 година народ непрекидно окупља баш на овом мјесту – да се моли Богу и упражњава све оне вриједности као народ мира. Радан народ овог подручја вијековима то чини – рекао је Додик новинарима.

Свету архијерејску литургију у овом храму данас је служио Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем, који је у њему и крштен.

Литургији, свечаној литији и освештању црквене сале присуствовао је многобројни вјерујући народ Парохије бисновачко-томашичке.

Градоначелник Приједора Далибор Павловић изјавио је да је за све мјештане Буснова и околине ово велики дан, будући да се обиљежава 150 година постојања ове цркве која је изграђивана у јако тешким условима.

– Многе власти нису хтјеле да та црква буде изграђена и да постоји овдје гдје је и данас. Поносни смо што је црква иста онаква каква је и некада била и вољни смо и жељни да наставимо вјеру и традицију и у будућности – рекао је Павловић.

Он је истакао да град Приједор подржава вјерске институције, за које се из буџета издвајају одређена средства.

– То ћемо радити и убудуће јер морамо знати ко смо, шта смо и одакле долазимо. Морамо сачувати оно што имамоц- то је наша вјера и наша традиција – поручио је Павловић.

Свештеник бусновачки Михајло Шиник изјавио је да црква Васнесења Господњег изгледа веома лијепо и послије толико година, захваљујући управо вјерујућем народу који непрестано улаже у њу.

Цркве брвнаре, карактеристичне су за поткозарску регију. У околини Приједора цркве брвнаре се налазе у селима Марићка, Омарска, Буснови, Јелићка и Ракелићи, а црква у Јелићкој је проглашена националним спомеником.

У БиХ је од 83 дрвене српске цркве сачувано свега тридесетак. Ријеч је о црквама брвнарама које су по изгледу скромне грађевине, скривене у густим храстовим шумама, гајевима и луговима.

Архива