Додик америчком амбасадору „Доста је мијешања“ – Шмиту „Добро нам отишао!“

13.08.2021 Актуелно

За Републику Српску нелегитимном високом представнику Кристијану Шмиту, српски члан Предсједништва Милорад Додик пожелио је срећан одлазак.

У колумни упућеној свим дневним новинама у Српској, Додик је изнио детаљан став о Шмиту, у којем му је поручио да није пристојно пријетити домаћинима.

За српско издање Спутњика великом побједом за Републику Српску назвао је став Русије и Кине да високи представник мора да буде именован у Савјету безбједности Уједињених нација.

„Добро нам отишао господине Шмит“ – наслов је испод којег је српски члан Предсједништва БиХ изнио детаљан став о, за Републику Српску, нелегитимном високом представнику. Према Додику, све је почело Шмитовим неуспјехом на унутрашњој политичкој сцени у Њемачкој.

Функција високог представника, Шмиту се, према Додику, појавила као спасоносно рјешење, које је ипак наишло на зид у Савјету безбједности, јер је Русија још 4. маја ове године затражила затварање канцеларије.

– Зато су 27. маја наврат-нанос амбасадори неколико западних земаља у Сарајеву, који себе називају Управним одбором ПИК-а (непостојећег, јер се распао још 2000. године), како кажу „службено именовали Кристијана Шмита за новог високог представника“. Наравно, Русија је тада рекла „не“, јер би то значило кршење члана 41. Бечке конвенције о дипломатским односима којим се изричито забрањује мијешање амбасадора у унутрашње односе у земљи домаћину, тј. у БиХ – навео је Додик у колумни.

Додик је подсјетио и на ставове руског амбасадора у Уједињеним нацијама, који је министарки спољних послова БиХ Бисери Турковић спорио право да, без сагласности Предсједништва Бих, говори пред Савјетом безбједности крајем јуна ове године.

Подсјетио је и на ставове Москве и Пекинга који су поднијели иницијативу за укидање „бонских овлашћења“ и гашење ОХР-а са посљедњим даном јула наредне године и које су, након што иницијатива није прошла, саопштиле да нови високи представник нема легитимитет. На тако принципијелном ставу Русији и Кини захвалио је у интервјуу Спутњику.

– За нас је огромна сатисфакција чињеница да су Русија и Кина рекле „мора се именовати на Савјету безбједности високи представник и само као такав може да има легитимитет“. То је за нас велика, није чак ни пирова побједа, за нас је то значајна и велика побједа – рекао је Додик за Спутњик.

И у интервјуу, али и у колумни Додик понавља став да Шмит није именован у складу са предвиђеним процедурама.

Политичке представнике Бошњака криви јер нису покушали убиједити ни Србе ни Хрвате да је будућност заједничка у БиХ као равноправној заједници. Кристијан Шмит, сматра Додик, због истицања захвалности Валентину Инцку за увођење забране негирања геноцида, ставио се, како каже, у исту раван са произвођачима нетрпељивости и продубљивачима нестабилности.

– Инцков закон је отровни дар за Бошњаке, којим је учвршћен неповратни распад „мале Југославије“. Инцко је тиме од БиХ као државе-агоније, направио државу-хаос, уживајући у томе. Још покушава бити саркастичан, говорећи да је очекивао бурнију реакцију из Републике Српске. Није очекивао јединство свих српских политичких странака у супротстављању наметнутој забрани негирања геноцида – истакао је Додик у колумни.

Да БиХ више нема високог представника, као и да Кристијан Шмит може да се титулише искључиво као бивши кандидат за ту функцију, став је 7Бивши декан Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци покушај његовог именовања, мимо воље Русије и Кине, види као демонстрацију бахатости и ароганције.

Да је доста мијешања у унутрашње ствари земље у којој је амбасадор, Додик је поручио и америчком амбасадору у БиХ Ерику Нелсону.

На питање Срне да прокоментарише Нелсонову изјаву да су „санкције могуће против оних политичара који подривају напредак на западном Балкану, као и против оних који их подржавају у томе“, Додик је одговорио да је доста његових лекција које држи својим домаћинима.

Архива