Цвијановић: Кочић би био поносан на Републику Српску

29.08.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Петар Кочић за свој народ био много више од писца, чему су дјелимично допринијеле политичке и друштвене околности у окупираној БиХ, а још више лични осјећај патриотизма и правдољубивости који су били његова најснажнија идеја водиља.

Цвијановић је навела да се Петар Кочић, иако је умро млад, не дочекавши ни 40. годину живота, својим богатим и аутентичним литерарним дјелом сврстао у ред највећих српских књижевника 20. вијека.

– Окупили смо се данас овдје, у Стричићима, у част нашег великог Кочића који је славу свог вољеног, родног мјеста пронио далеко иза ових пропланака, брда и планина – рекла је Цвијановић у обраћању на манифестацији поводом „56. Кочићевог збора“ у Стричићима на Мањачи.

Она је навела да је Кочић за собом оставио Давида Штрпца, Тубу Мајсторовића, Симеуна Ђака, Лују, Јаблана и многе друге живописне ликове, захваљујући којима смо упознали његово Змијање, Мањачу, Крајину, али и карактер народа који на овом понебљу живи.

– Човјек свог краја и рода, како је Кочића описао велики Иво Андрић, говорио је из душе српског сељака, али и цијелог народа, обесправљеног и притиснутог стегама аустроугарске окупационе управе. Због тога је и остао упамћен, не као политичар или посланик у Земаљском сабору, што уз њега звучи исувише формално, већ као аутентични народни трибун који је истински осјећао пулс свога рода, чије су га све ране бољеле – истакла је Цвијановић.

Бескомпромисно се борећи за слободу и правду, још од гимназијских дана у Сарајеву, рекла је предсједница Српске, Кочић је поднио огромну личну жртву, дијелећи судбину свог народа западно од ријеке Дрине.

Она је истакла да је Петар Кочић прогањан, хапшен и затваран због свог имена, крајишког пркоса и оштрог пера којим се супротстављао туђинској власти.

– И све вријеме док говорим о Кочићевом животу, периоду аустроугарске окупације и борби српског народа за слободу, изгледа ми као да је у БиХ вријеме у том периоду стало – оцијенила је Цвијановић.

Она је нагласила да је, као некада Бењамин Калај, до јуче у Сарајеву сједио Аустријанац са диктаторским овлаштењима и нескривеним антисрпским расположењем, што је и доказао пред крај мандата, наметнувши закон којим се Србима покушава одузети слобода мисли и изражавања, право на прошлост, садашњост и будућност.

– Али, постоји и једна битна разлика. Данас имамо Републику Српску, за коју смо се тешком муком изборили и која је једини гарант опстанка српског народа на овим просторима. Имамо слободу, о којој је Кочић сањао, и не морамо да је освајамо, већ да је очувамо – нагласила је Цвијановић.

Она је констатовала да је Република Српска одраз наших најсвјетлијих слободољубивих тежњи, увјерена да би Кочић данас био поносан на нашу и своју отаџбину.

– Због тога је дужност свих нас да чувамо Републику Српску, да је градимо и будућим генерацијама предамо снажнију и развијенију него што је данас. И када кажем дужност, мислим на нашу дјецу, оне који ће тек доћи, али и на славне претке који су нам својом борбом оставили јасан путоказ и освијетлили пут ка слободи. Петар Кочић је свакако један од њих. Живјела слобода, живјела Република Српска – поручила је Цвијановић.

Архива