Више од 90.000 грађана Српске потписало петицију

30.07.2021 Актуелно

Више од 90.000 становника Републике Српске до сада је потписало петицију којом изражавају став о неприхватању наметања закона од одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка.

Овом петицијом становници Српске су изразили и недвосмислен став да нису сагласни са било којим законом или одлуком коју је покушао наметнути одлазећи високи представник у БиХ, Валентин Инцко.

Он је, након што је недавно поднио оставку, наметнуо допуне у Kривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“.

Додик: Покретање петиције је лични отпор према антицивилизацијској одлуци
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик покренуо је званично и први потписао петицију.

Забранити дјеловање Суда, Тужилаштва БиХ и СИПА-е на простору Републике Српске. Игнорисање свих инситуција изван Детонског мировног споразума. То ће, ако тако одлучи Народна скупштина Републике Српске, бити одговор на Инцково наметање Закона о забрани негирања геноцида. То је, каже српски члан Предсједништа БиХ, посљедња понуда.

Шта грађани Српске мисле о Инцковој одлуци
“Сматрам да је ово непотребна одлука. Сматрам да ово гура БиХ сигурно 20 година уназад и међу првима сам дошао да потпишем петицију и да подржим.”

“Зато што сматрам да ми Срби треба да будемо јединствени и да требамо тако да наставимо, да се боримо за јединство.”

“Очекујем да то пониште, јер је то неправедно према српском народу и према Републици Српској, јер нисмо ми починили то“

Kовачевић: Потпиши! За истину!
„Господин Додик јасно је изразио став, да се у Сребреници није догодио геноцид, уважавајући сваку жртву. За српске жртве нико у грађанском рату није одговарао, али не можемо пристати да манипулацијама српски народ буде једини окарактерисан као геноцидан“, казао је Радован Kовачевић, савјетник српског члана Предсједништва БиХ.

Kовачевић је рекао да ће потписивањем петиције српски народ показати да је јединствен. Додао је да БиХ може опстати само ако високи представници оду из БиХ.

Он је након изјаве, такође потписао петицију.

Вулић: Први пут ће политичко Сарајево видјети шта је српско јединство
На петицију у Добоју, међу првима свој потпис је ставила Сања Вулић посланик СНСД-а у Представничком дому.

“Сигурна сам да ће по први пут политичко Сарајево да види шта је српско јединство. Свему ономе што је наметнуто и што је ванцивилизацијски преседан који се десио послије толико година у БиХ, који се нигдје на свијету није десио, да вам неко одузме право на мишљење и право на говор“, рекла је Сања Вулић, посланик СНСД-а у ПД ПСБИХ.

Жунић: Фокусирајмо се на одбрану националног достојанства
Предсједник Kлуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске, Игор Жунић, позвао је опозицију у Српској да страначке проблеме и питања оставе по страни и да се сви заједно, и власт и опозиција, фокусирају на одбрану националног достојанства.

„Питање истине о рату у БиХ и питање слободе изражавања нису питања о којима треба да брине само СНСД, то су питања за све национално одговорне појединце и организације“, поручио је Жунић.

Архива