Разговарано о формирању владе националног јединства

28.07.2021 Актуелно

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је на посљедњем састанку партија из Републике Српске разговарано и о формирању концентрационе, односно владе националног јединства у којој би била и опозиција, а њен циљ би био да се пониште све наметнуте одлуке високих представника.

Додик је навео да прихвата да се формира Влада у којој ће бити лидери партија сходно њиховој величини и учешћу у политичком животу Републике и да се на тај начин окупе.

„Разговараћемо о томе и у наредним данима. Спреман сам и понудио сам на претходном састанку лидера партија Српске да поднесем оставку на мјесто члана Предсједништва, као и да то ураде и сви посланици и чланови Савјета министара, односно да се повучемо из тих органа, што би била јака порука“, рекао је Додик за АТВ.

Према његовим ријечима, циљ концентрационе Владе би био да се Српска врати у уставну позицију везано за Устав БиХ, односно да се пониште све наметнуте одлуке високих представника, као и оне неуставне.

„Такође, циљ би био да се повучемо из споразума о војсци који смо дали, као и споразума о индиректним порезима, те на том плану формирамо своју институцију, да се повучемо из споразума о Високом судском и тужилачком савјету, те да се правосуђе организује у складу с оним што је предвиђено уставима Српске и БиХ“, појаснио је Додик за АТВ.

Уз то, додао је, важно је и да се каже да се на територији Српске не примјењују надлежности свих органа осим оних које БиХ има у складу са Уставом /девет надлежности/.

Додик је напоменуо да је Српска конфедерална јединица у сложеној земљи каква је БиХ, иако се свим силама она жели централизовати.

„Дакле, Српска на том плану има право да одбије законе са тог нивоа. То подразумијева укидање излазак из Суда и Тужилаштва БиХ, укидање обавјештајне службе и забрану дјеловања на територији Српске. Ако сад то не урадимо, сигурно ће нас ситуација довести у позицију да једног дана то учинимо“, навео је Додик.

Он је нагласио да томе озбиљно приступају и лидери опозиције у Српској, тражећи вријеме да се о овом питању дискутује.

https://youtube.com/watch?v=H-rE7zeqxfk

Архива