Петровић: Салкићеве увреде нећемо опростити, нити заборавити

02.07.2021 Актуелно

Генерални секретар Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ Лука Петровић данас је потпредсједнику Републике Српске Рамизу Салкићу поручио да му Српска неће дозволити да кочи њен развој, а Срби неће опростити, нити заборавити увреде и лажи.

– Заборављајући да је Република Српска међународно, правно признати ентитет унутар БиХ, Салкић је из срца Херцеговине која је водила више слободарских – одбрамбених ратова позвао на укидање Српске, називајући је удруженим злочиначким подухватом, стигматизујући српски народ и називајући га злочинцима – рекао је Петровић, реагујући на данашњу Салкићеву изјаву током посјете Требињу.

Петровић је истакао да је Требиње отворен град који домаћински дочека сваког свог госта, али и град који од свих посјетилаца очекује поштовање народа који у њему живи.

– Колико год толерантни и предусретљиви били становници Требиња и цијеле Републике Српске, не могу прећи преко изјава мржње, језика подјела и оптужби које је данас из најјужнијег града Српске послао Салкић – поручио је Петровић.

Он је истакао да је српски народ слободан и поносан на своју слободу и своју Републику Српску.

– Ваше поруке су само показатељ да не знате ниједан други језик осим језика увреда, а да умјесто чињеница користите спинове острашћених бошњачких политичких лидера који, сакривајући проблеме у своме дворишту, прашину бацају у туђе. Нећемо Вам дозволити господине Салкићу да каљате име Републике Српске, вријеђајући њене грађане – рекао је Петровић.

Он је истакао да се на људска права позивају они који их упорно крше, желе у тор затворити све неистомишљенике и једном народу наметнути некакво ново уређење.

– Ми Вам из Требиња и из Републике Српске данас поручујемо културно да неће моћи. Република Српска је направљена по мјери њених грађана. Република Српска је наша домовина и другу немамо, нити желимо. Такође Вам поручујемо да немамо ништа против БиХ и да поштујемо уређење БиХ земље коју чине два ентитета и три народа – навео је Петровић у писаној изјави.

Он подсјећа да Салкић и његова странка /СДА/ коче напредак сопствене земље заробљени у прошлости и водећи политику која почива на ратној и хушкачкој демагогији.

– Са таквим приступом не идете ни корак напријед, већ по два и три уназад.
Република Српска неће дозволити да кочите њен развој, а српски народ Вам увреде и лажи неће опростити, нити заборавити – поручио је Петровић.

Салкић је данас у Требињу рекао да ће, све док је овакво територијално уређење БиХ, уз одлучивање са ексклузивним правом ентитета и ентитетским гласањем, „изостати катарза и суочавање са прошлошћу представника српског народа“.

Архива