Новаковић Бурсаћ: Владавину права обезбиједити свим народима и државама

15.07.2021 Актуелно

Подношење нацрта резолуције Русије и Кине чланицама Савјета безбједности УН за укидање овлаштења високог представника још је једна потврда исправног става неких од највећих свјетских сила које континуирано указују на то да се владавина права и основних демократских принципа морају обезбиједити свим народима и државама, изјавила је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Новаковић Бурсаћ је за Срну изјавила да је подношење овог нацрта резолуције још једна потврда исправног става неких од највећих свјетских сила које континуирано указују на то да се владавина права и основних демократских принципа морају обезбиједити свим народима и државама, како би се међународни односи и основи за развој сваке заједнице градили на здравим темељима.

Она је указала да је непојмљиво да било чија воља, поготово неизабраног представника страног држављанина, буде изнад воље домаћих изабраних представника.

– То нацрт ове резолуције и потврђује – додала је Новаковић Бурсаћ.

Русија и Кина подијелиле су чланицама Савјета безбједности УН нацрт резолуције којом би одмах била укинута овлашћења међународног високог представника у БиХ.

У кратком нацрту резолуције, у који је увид имала агенција АП, наводи се да овлаштења која су дата високом представнику на конференцији за спровођење Дејтонског споразума 1997. године више нису потребна због напретка које су постигле стране у БиХ.

У нацрту се подржава именовање високог представника Кристијана Шмита до 31. јула наредне године, када би била затворена Канцеларија високог представника.

Амбасадори земаља чланица Управног одбора Савјета за спровођење мира у БиХ 27. маја именовали су Шмита за новог високог представника, а Русија се није сагласила са овом одлуком.

Шмит би требао да 1. августа преузиме функцију након оставке Валентина Инцка који је ту дужност обављао 12 година.

Архива