Ковачевић: Потписивањем петиције грађани показују да је Српска јединствена

24.07.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик позива све грађане Републике Српске, који то желе, да у што већем броју у својим градовима, локалним и мјесним заједницама потпишу петицију о неприхватању наметања закона од одлазећег високог представника, изјавио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Радован Ковачевић.

Ковачевић истиче да грађани тиме јасно дају до знања да је Република Српска јединствена и да у овој ситуацији сви стојимо. Поручио је да Српска неће пристати на увођење вербалног деликта у 21. вијеку и на то да се једино српском народу у цијелом свијету забрањује право на слободу мишљења, да буде једини народ који ће бити окарактерисан као геноцидан.

– Уважавамо све жртве грађанског рата трагичног сукоба у БиХ, како је Дејтонски споразум то дефинисао, али јасно и недвосмислено понављамо – у Сребреници се није догодио геноцид и не пристајемо да било ко, поготово било какав високи представник, намеће законе у БиХ – истакао је Ковачевић.

Ковачевић је поручио да БиХ може опстати једино уколико оде високи представник, повуку се сва наметнута рјешења у БиХ и прихвати се да се изабрани политички представници морају договарати о судбини и будућности БиХ.

– Данас је у Бањалуци и широм Српске спонтано почело прикупљање потписа за петицију коју је покренуо српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. У наредним данима ово ће бити много озбиљније широм Републике Српске, јер се у свакој локалној и мјесној заједници покреће акција са слоганом „Бранимо истину, не дамо Српску!“ – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио да је Додик јуче покренуо и први званично потписао петицију којом се јасно одбацује наметање закона од стране високог представника, али исто тако којом се недвосмислено изражава став уважавајући све жртве у Сребреници се није догодио геноцид, те показао новинарима потпис српског члана на тој петицији.

– Без обзира на чињеницу да за 30.000 српских жртава у грађанском рату у БиХ скоро нико није одговарао, поштујемо све жртве других конститутивних народа, али не можемо пристати на квалификацију геноцида. Не можемо пристати да било ко било каквим политичким манипулацијама српски народ, који је вијековима толико страдао за своју и слободу свих других народа који су живјели у нашем окружењу, данас буде једини у Европи који ће бити окарактерисан као геноцидан – закључио је Ковачевић.Потписивање петиције у Бањалуци (Фото: РТРС)

Подсјетимо, одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“.

Архива