Ковачевић: БиХ нема високог представника

12.07.2021 Актуелно

БиХ нема високог представника, тако да нема ко да наметне икакав закон, коментарисао је за Спутњик Радован Ковачевић, савјетник за унутрашњу политику српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика приједлог високог представника у оставци Валентина Инцка, који тражи да БиХ донесе закон који кажњава негирање геноцида и глорификовање ратних злочинаца.

Ковачевић подсјећа да је Инцко дао оставку и да је она прихваћена у Уједињеним нацијама, а да нови високи представник за БиХ није именован у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума, у Савјету безбједности УН-а, који је, каже, једини релевантан орган за избор високог представника у БиХ.

– То значи да у БиХ високи представник више не постоји. У том смислу не постоји апсолутно нико ко би могао да наметне било какав закон, а да би то на било који начин било релевантно – каже Ковачевиц́.

Република Српска, ни на који начин, додаје он, не може више да прихвата и да толерише кршење Дејтона.

– Ми дубоко вјерујемо да је вријеме наметања било каквих закона или рјешења у БиХ прошлост, и да је пред њом будућност у којој ће изабрани политички представници који носе одговорност од грађана у овој земљи преузети одговорност за будућност ове земље и да ће у БиХ постати релевантна само она рјешења и закони до којих се дође договором – закључује Ковачевић.

Архива