Голић и Јањетовић о санацији штете од земљотреса у Костајници

12.07.2021 Актуелно

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, разговарала је данас у свом кабинету са начелником општине Костајница Николом Јањетовићем, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Тема састанка била је дефинисање будућих активности за почетак санације и реконструкције објеката на подручју општине Костајнице за које је утврђено да су претрпјели штету приликом земљотреса који је погодио ту општину у децембру прошле године, наводи се у саопштењу.

Голићева је напоменула да ће Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију помоћи општини Костајница у изради правилника који ће дефинисати сва права и обавезе власника објеката, који су оштећени у земљотресу, када је ријеч о износу финансијске помоћи за санацију и реконструкцију истих од стране општине.

– Имајући у виду да је у протеклом периоду урађена категоризација и процјена свих објеката који су оштећени у земљотресу и које је потребно санирати или реконструисати, предлажем да почнете са оним најугроженијим, како би се власницима истих што прије обезбједио кров над главом – поручила је Голићева.

Јањетовић је подсјетио да је општина Костајница добила помоћ од Републике Србије у износу од око шест милиона марака, која ће између осталог послужити и за санацију објеката оштећених у земљотресу.

– Од укупне помоћи Србије, око два милиона марака биће искоришћено за измиривање доспјелих обавеза. Око милион марака намијењено је за текућу ликвидност општине. Остатак, око три милиона марака, биће искоришћен као финансијска помоћ мјештанима општине Костајница за санацију и реконструкцију њихових објеката за које је Комисија претходно утврдила да су оштећени у земљотресу који је погодио ову општину крајем децембра прошле године – рекао је Јањетовић.

На састанку је договорено да представници општине Костајница нацрт Правилника доставе Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију на увид и да се исти, након усаглашавања, што прије нађе пред одборницима те локалне заједнице, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Након што поменути Правилник буде усвојен од стране Скупштине општине, стећи ће се услови да грађани могу аплицирати за помоћ општине Костајница за санацију и реконструкцију објеката који су оштећени у земљотресу који је крајем децембра прошле године погодио општину Петриња у Хрватској, а чије посљедице су се осјетиле и у општини Костајница, наводи се у саопштењу.

Архива