Додик: Укинути Вијеће народа у Српској

05.07.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Вијеће народа у Републици Српској наметнуто, да га треба укинути, те поручио да се не плаши санкција.

Додик је појаснио да Вијеће народа у Републици Српској не постоји по Уставу БиХ, али је увијек попуњено, а да је Дом народа Федерације БиХ уставна категорија у ФБиХ, али никада не успијевају да га попуне.

Коментаришући измјене Устава о којима је говорио члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић који је рекао да би требало разговарати и о начину функционисања Вијеће народа у Републици Српској, Додик је рекао да је Џаферовић посљедњи који би могао да говори о Вијећу народа у Републици Српској.

– Вијеће народа у Српској не постоји по Дејтонском уставу и то нам је наметнуто од странаца – рекао је Додик и подсјетио да је то аранжман који је постигнут у договору три народа – Срба, Хрвата и Бошњака и међународне заједнице тога времена, те да је тако конципирано.

Он је напоменуо да је Дом народа ФБиХ предвиђен Дејтонским споразумом, али да до задњих избора никада није била попуњена „делегација“ Срба како је тражено уставом и да је увијек остајало непопуњено неколико Срба.

– Никада нису хтјели да то питање ријеше, док је у Вијећу народа процедуром предвиђено да се до крајњих граница попуни број Хрвата и Бошњака, а ако то не може никако, онда их бирају одборници по скупштинама општина или градским скупштинама. Они су изборна база и бирају се до потребног броја. У Федерацији то никада нису хтјели да ураде – истакао је Додик.

Додик је рекао да у Републици Српској треба размишљати да се укине Вијеће народа, а не да се „моделира“ како то Џаферовић хоће.

– Боље би му било да не потеже то питање јер сам склон да то Вијеће народа укинемо будући да није дио Дејтонског аранжмана, него дио насиља које је наметнула међународна заједница – рекао је Додик.

На питање о санкцијама, Додик је констатовао да су „велики по правилу арогантни“ и да дефиниција њихових нових санкција каже: „Уколико се не поштују циљеви које они постављају, боље ти је онда да узмеш калауз и сам себе затвориш“.

– То пролази само код оних који немају карактер. Што се нас тиче да могу да пријете чиме год хоће – поручио је Додик и подсјетио да је четири-пет година под тим санкцијама, те да се „не осјећа лоше“.

Он је навео да према њима нема никакву обавезу и да то нема према земљи која санкционише, а похвалио је одлазећег амбасадора САД Ерика Нелсона који је у једној телевизијској емисији у Сарајеву рекао због чега су му уведене санкције.

– Нелсон је у тој емисији рекао да су мени уведене санкције због тога што кршим Дејтонски споразум. Нисам у финансијским малверзацијама и није тешко доћи до тог снимка – навео је Додик.

Додик је рекао да га се то не тиче, да је изабран од овог народа и да ће све док га бирају водити политике за које мисли да су најбоље за народ и за Републику Српску.

Како је навео, никада није тражио да се донесу мјере које су против Бошњака и Хрвата, као што то сада тражи Џаферовић, а поготово Жељко Комшић за кога је рекао да је острашћен да прави проблеме, па је поменуо да је и на састанку са међународним званичницима „прво напао Хрватску у неком свом обрачун у који он има са њима“.

– Нека врше санкције какве год хоће. То што они пријете санкцијама да ми треба да дамо Републику Српску – неће је добити – рекао је Додик.

Он је истакао да можда постоје неки из опозиције који су на то спреман, али да он није. Спреман је, каже, да остане на политикама које су овом народу познате, а то је политика јачања аутономије Републике Српске и што веће њене самосталности у оквиру БиХ.

– Уколико то није могуће, разговор о мирном раздруживању и стварање независне државе која се зове Република Српска са правом да се интегрише, односно направи споразуме са другима, са Федерацијом као и са Србијом, евентуално Хрватском, Црном Гором и свима у региону – истакао је Додик и додао да је то право Републике Српске.

Сматра да то никога не вријеђа, да Српској припада много више по Дејтонском уставу од оног што данас има. „Нама се отима и ми не желимо да ту отимачину легализујемо“, рекао је Додик.

Сарадњу Српску са Србијом, Русијом, Кином оцијенио је као најбољу могућу, додао је и да не бјежи од сарадње са САД, земљама ЕУ, као и да је поносан што су развијени добри односи са Мађарском која је дозначила исти број вакцина и Републици Српској и Федерацији БиХ.

– Европске интеграције да, али интеграције у НАТО не – рекао је Додик и напоменуо да и Нато у закључцима са њиховог самита каже да је посвећен интеграцијама Украјине и Грузије и сарадњи са БиХ, а не интеграције.

Архива