Додик: У Сарајеву на бенигним стварима праве непостојеће завјере

05.07.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да је разлог нервозе у Сарајеву то што је Србија ојачала, те као дволичне оцијенио изјаве из Сарајева и СДА који у економској сарадњи Србије и Републике Српске виде „атак на суверенитет“ и кажу да Београд нема право на Косово.

Додик, који је недавно одликован Орденом Републике Србије на великој огрлици, рекао је да не разумије зашто политичко Сарајево уопште занимају српска признања, јер, како је рекао тај град је за њега иностранство, док се кад иде у Београд осјећа као да иде родној кући.

– Тако живим, не могу да разумијем зашто то неком смета. Можда је неко од Бошњака примио неко одликовање из Турске, вјероватно и јесте, не знам, али с тим немам никакав проблем. Поносан сам што сам добио одликовање Србије и што сам га примио из руку предсједника /Србије Александра/ Вучића. Носићу га с поносом и оправдаћу га – рекао је Додик у интервјуу за београдску Политику.

Он је нагласио да је Србија ојачала и да је то разлог нервозе у Сарајеву.

– Њих занима слаба Србија и слаб предсједник, без става, што сада није случај. Они се питају како то да Вучић омраженом Додику додијели одликовање, а они би Србији одвајали Косово, одређивали одликовања, диктирали сваки корак. Прошло је то вријеме и још 1804. поразили смо ту политику, истјерали је одатле – истакао је Додик.

Он је рекао да је таква политика дволична, испразна, недостојна чак ни озбиљног коментара.

– Они би уређивали Србију, они би је цијепали, а на бенигним стварима праве непостојеће завјере. Према здравом разуму и свему што знамо, они пројекат хидроцентрале на Дрини не могу да оспоре, ми смо ту потпуно аутентични. Немогуће је да се надлежност лоцира на ниво БиХ, па ФБиХ је дала више од 300 концесија те врсте – рекао је Додик.

Додик је указао да Републици Српској никада није пало на памет да им било шта оспорава, а они мисле да им припада право на тумачење свега.

– Мисле да управљају Бањалуком, али то је утопија, као што не управљају ни Требињем, Бијељином, Новим Градом… Република Српска припада Србима, као и другим народима који овде живе. Никада нећу спријечити ниједан пројекат у Федерацији БиХ, а то што они то раде на територији Републике Српске говори о њиховим стварним намјерама – рекао је Додик.

Додик је оциијенио да сада хоће да инструментализују Уставни суд БиХ и много тога ће зависити од његових одлука.

– По праву, они не могу да оспоре изградњу. Политика је нешто друго. Не знам само гдје у свијету има да Уставни суд разматра изградњу хидроцентрале! – рекао је Додик.

Он је рекао да српски представници не желе никога да дирају и нека у ФБиХ раде шта год хоће.

– Нека рашчисте односе са Хрватима и Србима. Зашто нису у том ентитету уредили односе? У Дрвару никог више не би било да није Србије и Републике Српске. Такав је њихов концепт и виђење односа према другима који су у мањини, а тако би било и са БиХ када би управљали Бањалуком – појаснио је Додик.

Додик је оцијенио да за такву политику још нема неке подршке у међународном фактору.

– Али, нестаће и тога једног дана. Нема земље са више посијаних илузија него што је БиХ. Ту илузију одржавају странци који своје мандате виде у томе да се додворе централама, умјесто да свијету дозначе неку реалну слику и тако допринесу објективности и помирењу – указао је Додик.

На питање да прокоментарише критике на његов рачун за лош однос према Западу и запаљиву реторику, он је упитао зашто међународни представници толико желе да обесправе Српску да би направили јако Сарајево.

– Можда зато да би сутра екстремне муслимане могли да хапсите по Европи и овдје направите резерват. Тражите да интегришемо мигранте у БиХ, пустимо дјецу миграната у наше основно образовање. Можда мислите да ми не читамо неке документе са Запада у којима кажете да не треба да примате старије људе јер се не интегришу у друштво. Како се таква врста селекције у прошлости називала? Ако то јавно кажем, онда нисам политички коректан и задирем у њихове ствари, али када они овде премећу све – онда они имају право на то иако ми овдје баш ништа недолично не радимо – појаснио је Додик.

Додик је истакао да Република Српска иде добрим правцем, има већу најнижу плату од ФБиХ и још много добрих показатеља, док слуша да је „гола биједа“ и низ неистина.

– Не прихватам да се дозволи мигрантима да се рашире по БиХ, да раде занатске послове и да нам за пет година тај исти Запад каже да им морамо дати политичка права. Злонамјерни говоре како нема потребе да се Република Српска брани сваки дан. Сјећам се борбе на почетку мандата да застава Српске буде видљивија у Предсједништву, па су је преко ноћи склањали. Изборили смо се да стоји на вратима. А, градоначелник Бањалуке /Драшко Станивуковић/ склања заставу Републике Српске када му дође неко из Сарајева. Добио је мандат, све у реду, али народ то примијети – рекао је Додик.

Он је указао да Бошњаци нису за иницијативу „мали шенген“ јер мисле да је то великосрпски пројекат.

– Стално шире и сију неки страх од Срба, па им је и сама терминологија о српском свијету нешто силно опасна. Шта би причали о америчком свијету? Шта је лоше у томе да Срби гдје год се налазе имају право на културна и политичка окупљања, вјеру, писмо? – упитао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ сматра да проблем с тим имају они који су истјерали Србе из Сарајева и узели им имовину вриједну 80 милијарди.

– Видјело се са вакцинама како интерпретирају помоћ из Србије и какав сентимент у себи носе спрам српског народа чак и кад добију помоћ коју тада нису ни од кога добијали. Умјесто да покажу људску захвалност Београду – истакао је Додик.

Архива