Додик: Српска посвећена борби за истину и објективном приступу чињеницама

08.07.2021 Актуелно

Идеја Републике Српске мора да остане чиста, истина је незаобилазна, а Српска се не бори за своју истину, већ за објективан приступ чињеницама, порука је српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика са трибине „Деконструкција митова о сарајевском суживоту и геноциду у Сребреници“, која је одржана у Београду.

На догађају, којим је јавност у Србији упозната са извјештајем независних међународних комисија, уз чланове комисија учествовали су и политички аналитичари и адвокати. Оцијењено је да је њихово формирање један од важнијих корака ка утврђивању истине о рату у БиХ.

Република Српска посвећена је борби за истину и објективном приступу чињеницама. То је и разлог зашто је прије три године, од међународне заједнице одбачен наметнути Извјештај о Сребреници, и формиране двије комисије за утврђивање страдања свих народа на подручју Сарајева и Сребренице, оцијенио је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

– Утврдили су да се у Сребреници десио наравно злочин, али он је чињен и према Србима и према Бошњацима и да не може ријеч геноцид да стоји испред догађаја везаних за 1995. годину како су они жељели да прикажу и да то не може да прође међународну класификацију таквих догађаја и да не може да се историјски верификује и то су јасно рекли у том извјештају – нагласио је Додик.

Управо су извјештаји независних међународних комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву и страдања свих народа у сребреничкој регији и повод за трибину у Београду.

– Ја сам увјерен да идеја Републике Српске мора да остане чиста, мора да буде беспријекорна и да ми морамо да одбацимо сваку врсту сатанизације и прљања тог имена и тог процеса. Рат свакако доноси свашта и ствари које наравно нису у оквиру закона и нису у оквиру морала и ми смо, као што сам мало прије рекао, спремни да на ту тему причамо, али не можемо да прихватимо да ту причу коју раде везано за причу о наводном геноциду у Сребреници, да треба да искористе о нама као геноцидном народу – додао је Додик.

Обавеза српског народа је да говори само истину, те да њоме доприноси помирењу и миру, порука је домаћина. Догађај који је подржало Представништво Српске, организовали су Информативно-политички портали „Све о Српској“ и „Факти“. Са скупа се могло чути и да је услов да извјештај постане темељан за уобличавање објективне слике о ратним догађањима – његово промовисање на међународном плану.

– Неупитност извјештаја независних међународних комисија покушава се и покушаће се довести у питање истим средствима и начинима којима је ометан и оспораван пут до историјске истине – поручио је Младен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији.  

Дарко Танасковић, члан Независне међународне комисије за истраживање Срба у Сарајеву у периоду 1991-1995, истиче да се истина полако излази на видјело.

– Неће моћи одједном да промијени цјелокупну слику која је створена и ствара се већ годинама о рату у БиХ и српској кривици, али ће бити полазиште онима који су спремни да ту тзв. истину доведу у питање – наглашава Цицовић.

Републички центар за истраживање ратних злочина евидентирао је 35.042 жртвe Oдбрамбено-отаџбинског рата. У Подрињу је страдало више од 2.600 Срба.

– Оно што јесте важно да су Међународна независна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији направила један обиман извјештај који је Влада примила к знању те такође Комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву, опет кажем, међународна независа комисија, је такође направила један обиман извјештај у којем је дала карактер ономе што се дешавало у српској заједници у Сарајеву, а то је српска заједница у потпуности очишћена у Сарајеву – нагласио је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Подсјетимо, Народна скупштина је у августу 2018. године поништила Извјештај Комисије из 2004., о догађајима на подручју Сребренице од 10. до 19. јула 1995., који је, како је у тадашњим закључцима наведено, сачињен под притиском високог представика у БиХ. Потом су 2019. формиране двије независне комисије, које су сачиниле, прво извјештај о страдању Срба у Сарајеву који је завршен прошле године, а потом и извјештај о страдању свих народа у сребреничкој регији. Међународни експерти утврдили: Није било геноцида!

Архива