Додик: Српска неће дизати оружану већ политичку побуну

25.07.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да Република Српска неће дизати никакву оружану већ политичку побуну, након одлуке одлазећег високог представника Валентина Инцка да наметне закон о „кажњавању негирања геноцида“.

Додик је рекао да Српска треба на прави начин да одреди даље кретање, те додао да ће предложити Народној скупштини Републике Српске да одбије сва наметања која су се икада десила од високог представника, да се повуче из споразума о војсци и о Оружаним снагама БиХ.

– Ми смо само на два споразум дали сагласност, а то је војска и оружане снаге. Остало је све наметнуто. Свему што је наметнуто, као што су Суд и Тужилаштво БиХ, забранити дјеловање на простору Републике Српске и само прихватити оно што тачно пише у Дејтону – изјавио је Додик за ТВ Пинк.

У Дејтону, како је прецизирао, јасно пише да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

– Ако тога нема онда нама оваква БиХ и не треба, која је пуна насиља међународног фактора, пуна мржње Бошњака муслимана према Србима – рекао је Додик, који је ситуацију након Инцкове одлуке оцијенио као конфузном.

Према његовим ријечима, свих ових година Срби су кориговали, хтјели или не хтјели, неке своје политичке приступе самој БиХ, а само су муслимани јачали унитаризам и централизам на бази Исламске декларације Алије Изетбеговића.

То је веома лако доказати, рекао је он и додао да се од Шведске до САД и Јапана јављају они који говоре о томе на који начин се све водило у нади да ће се сломити српски отпор.

– Нисте сломили српски отпор. Српски отпор ће се тек сада манифестовати на прави начин. Наравно, ми нећемо дизати никакву револуцију, ни оружане побуне, али ћемо подигнути сигурно политичку побуну која ће ићи дотле да би се показало да БиХ никако не може да функционише – рекао је Додик.

О сједници Народне скупштине о овом питању, како је организовати, Додик је рекао да ће сутра разговарати.

– Што се тиче Скупштине Српске, ми ћемо разматрати укупну ситуацију. Ми немамо ниједног разлога да вјерујемо међународном фактору и међународној заједници – рекао је Додик.

Додик је поновио да у Сребреници није био геноцид и да о томе говоре многе чињенице, те подсјетио да је Српска прије двије године укинула Владин извјештај који је о томе говорио и формирала међународну комисију од независних експерата, који су направили нови извјештај базиран на чињеницама.

Он је рекао да БиХ ни 25 година послије и уз велику интервенцију међународног фактора у најмасовнијем војном и политичком присуству и финансијском није успјела да се конституише већ се намеће као неко морање и кроз ову одлуку у којој Срби треба да ћуте и да их прогањају.

Према његовим ријечима, сутра када остане та прича о геноциду, онда ће се потезати како је Република Српска геноцидна творевина, како је треба укинути.

Додик је истакао да израз „геноцидаши“ који је за Србе употријебио Бакир Изетбеговић представља поновно привођење Срба на стријељање у концентрационе логоре и освету.

Подсјетио је да су сви српски учесници у рату, и политички и војни, осуђени у Хагу и у Суду БиХ, док са друге стране посотје људи који су чинили убиства као што је Насер Орић који није осуђен, а осуђена је Биљана Плашвић која није ни мрава згазила.

– То је неки стереотип који је нама припремљен и ми треба томе да се супротставимо – рекао је Додик.

На питање да ли ће Република Српска прогласили самосталност, Додик је одговорио како сматра да ће се једног дана завршити самосталношћу, да ту нема ту другог рјешења, јер је БиХ неподношљива и немогућа земља.

– Да ли је сада тренутак за самосталност, то ћемо процијенити. Ја мислим да јесте и то ћу предлагати, јер мени стоје на располагању многе ствари које су другима можда мало мање доступне. Али, мислим да још једном треба рећи да треба да идемо на изворни Дејтон, ако хоћете, ако нећете, онда је то сљедећа фаза то – рекао је он.

Додик је напоменуо да не постоји нови високи представник који је именован у складу са међународним правом, те подсјетио да је Дејтонским споразумом предвиђено да се стране потписнице договоре о томе ко би могао да буде и затраже од Савјета безбједности да га именује релевантном резолуцијом, али је додао да тога нема осим „фамозног ПИК-а“ за који је рекао да преузео надлежности Савјета безбједности и страна потписница Анекса 10.

Он је поновио да Кристијан Шмит, којег предлаже ПИК за новог високог представника, за Српску није легитиман ни легалан и да ће га тако и третирати.

Додик је навео да у суштини БиХ више и нема високог представника, а да Инцко сам, који је наводно поднио оставку у Савјету безбједности, гдје је прихваћена његова оставка, покушао у времену послије да наметне нека одлуке.

Додик је рекао да је велика сила у различитим временима имплементирала и наметнула низ одлука и оно што није у складу са Дејтоном, а кулминирало је овом Инцковом одлуком, који послије 12 година враћа нека овлашћења која никада нису ни била релевантна.

Подсјетио је шта је све високи представник радио по БиХ – мијењао уставе ентитета, доносио законе, те истакао како је донио више од 280 законских прописа тако што је изблефирао процедуру, а каже: „Доносим одлуку о наметању закона“.

– Апсурд да буде још већи каже и да: „Закон ступа на снагу осам дана након објављивања на сајту ОХР“. То је исто као да би неко ловачко друштво донијело неки закон и рекло – сада више не гањамо животиње већ гањамо људи – рекао је Додик и додао да се нешто слично нигдје не може у правној пракси.

Додик је напоменуо и да је сада познато да је Инцко син официра Гестапоа из времена Другог свјетског рата, а да је некадашњи генерални секретар УН Курт Валдхајм био командант фашистичких јеидница на Козари, које су одвеле у Јасеновац 80.000 људи, те оцијенио да је то генеза Германа.

Према његовим ријечима, кад год се Срби уздигну, када почну економски да расту и јачају и у међународном политичком смислу, онда се нађе неко ко то доведе у питање.

– За ово није било никакве потребе. На крају крајева, све се то своди на то да ли имамо право на мишљење да ли јесте или није. Која судска пресуда може мене обавезати да исто мислим о томе – упитао је Додик.

Архива