Додик: Српска најмање задужена економија у региону

07.07.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је, у емисији Актуелно, да Република Српска упркос пандемији вируса корона по свим параметрима иде добро, да је стабилна и најмање задужена економија у региону.

Додик је напоменуо да ће Република Српска ове године имати око три и по до четири одсто раста, да је повећала плате и трага за могућностима их још повећа, да је повећан број запослених, повећан извоз, а смањен увоз, има покривеност увоза извозом и није чуо да је то неко демантовао.

– Чињеница је да је 87 одсто покривеност увоза извозом, а када смо дошли иза владе ПДП-СДС, а дошли смо давно и мислимо да останемо још дуго на власти, та покривеност је била 36 одсто – рекао је Додик.

Он је подсјетио да је прије доласка на власт укупан домаћи производ износио четири и по милијарде, а данас је 12 милијарди, а у међувремену су биле велика економска криза, поплаве, па сада пандемија, али и притисци, спречавање развоја Српске, понижавање у оквиру БиХ.

Свјестан је, каже, да људи одлазе, али сматра да треба рећи и да је тај проблем више везан за оне који желе да одавде повуку људе.

– Можда и држе незавршену причу о БиХ да би овдје имали ресурс да одлазе млади, школовани људи у једну Њемачку која стари – сматра Додик, те додаје да то није обећана земља, како многи сматрају, да и тамо има проблема и биће их јер тако говори природа ствари, а не што он тако жели.

Навео је да све друге економије имају веће задужење, као и да ће Српска до краја године поново свести задужење на 46 одсто јер га је у моменту када је добила новац преко Лондонске берзе повећала на 53 одсто.

Када је ријеч о улагањима у инфраструктурне пројекте, напоменуо је да је са Кинезима у завршној фази дефинисања трасе ауто-пута који би требало да обиђе Бањалуку и иде од Гламочана преко Чокорских поља, Мањаче, Мркоњић Града и Шипова до Купреса, чиме би Бањалука била растерећена транзитног саобраћаја.

Додик је рекао да је у завршној фази када се може расписати тендер за изградњу ауто-пута од Раче према Бијељини, Брчком и Модричи и вјерује да ће до Нове године бити завршена процедура за изградњу дионице од Добоја до Модриче и Вукосавља.

– Већ су почели радови обилазнице око Добоја. У августу завршавамо мост на Сави код Градишке – истакао је Додик, те додао да је компанија „Интеграл инжењеринг“ из Лакташа добила послове у Хрватској за изградњу брзе саобраћајнице од овог моста до ауто-пута у Окучанима.

Додик је поновио да је Република Српска стабилна зато што има стабилне институције, као и добре односе са Србијом.

Српска и њена политика су, навео је, успјеле у овом времену да издејствује да се у Савјету безбједности УН одржи расправа о високом представнику и да је Кина као стална чланица први пут рекла да се морају слушати аргументације из саме Републике Српске.

Поновио је да Српска неће прихватити нити објављивати одлуке које би евентуално донио нови високи представник Кристијан Шмит, јер у вези његовог именовања нема консензуса у Савјету безбједности УН.

Додик је рекао да је на састанку са Метјуом Палмером поручио да Република Српска није ничији трабант, али да цијени Русију и са њом дијели многе вриједности, те поновио да је за Српску неприхватљиво да БиХ постане чланица НАТО савеза.

О могућност да одлазећи високи представник Валентин Инцко наметне закон о забрани негирања геноцида, Додик је рекао да је Инцко поднио оставку и разријешен дужности и да ништа више не може да донесе.

За декларацију о Сребреници коју је донијела Приштина, Додик је рекао да је Косово непризната држава, али да је изненађен таквом одлуком у Црној Гори, те додао да у Предсједништву БиХ неће примити потпредсједника црногорске Владе Дритана Абазовића нити ће га примити било који српски представник у институцијама БиХ.

– Нема потребе да се ми укључујемо у било какву причу о муслиманском обиљежавању Сребренице, јер је стереотип о геноциду измишљен, то је Међународна комисија доказала и постоји извјештај – напоменуо је Додик и додао да је општина Сребреница на приједлог СНСД-а донијела резолуцију о страдању Срба у тој општини.

Додик је рекао да и даље у политичком смислу остаје привржен идеји самосталности Републике Српске, да се изборио за то да у његовом кабинету нема заставе БиХ, а да се пред његовим вратима у Предсједништву БиХ стално налази застава Српске. Са Палмером није желио да се слика поред заставе БиХ јер је наметнуо високи представник, а она за њега нема никаквог значења.

Додик, који је и лидер СНСД-а рекао је да разумије опозицију у Републици Српској којој се не свиђа, али се мора уважити чињеница да је он изабран и да ће бити овдје док буде биран.

– И у нашој структури има битанги. Покушавамо и крећемо се да се ријешимо тих људи и да нашу политику доведемо у позицију што веће одговорности, примарно за Републику Српску – истакао је Додик.

Он је напоменуо да је власт СНСД-а са републичког и градског нивоа инвестирала випе од двије милијарде КМ у развој Бањалуке и додао да ће учинити све да се она и даље успјешно развија и напредује, уз подсјећање да Влада има неколико десетина милиона КМ резервисаних за пројекте, али је неопходно да Град рјешава регулационе планове и имовинске односе

Архива