Додик: Ријеч „геноцид“ не може стајати испред Сребренице, јер се није догодио

22.07.2021 Актуелно

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Извјештај комисије за Сребреницу указује да испред Сребренице не може да стоји ријеч геноцид, јер се он није догодио.

Према Додиковим ријечима, то су утврдили стручњаци за Холокауст и геноцид, и то најеминентнији из Њемачке, САД, Израела, Италије, Јапана и Србије.

– То је наша истина о томе. Ми прихватамо извјештај, иако он није нимало лак за српску страну, јер је тамо речено на који начин су недговорни појединци починили злочине. Тамо се заиста десио злочин, али је исто тако пресуђено за то – рекао је Додик у Бањалуци.

Навео је да је све и један Србин који је евидентиран да је имао улогу у Сребреници приведен је или Хашком суду или Суду БиХ.

– У том погледу то је за нас завршена прича. Што се тиче описа догађаја, сматрамо да су релевантнији стручњаци који су о томе говорили него што су то биле политички мотивисане судије које су, прије него што је почео процес, донијеле одлуку о томе шта би требало да се пресуди – нагласио је Додик.

Истакао је да је Извјештај независне међународне комисије за страдање свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године веома јасан.

– Сачинили су га међународни стручњаци у различитим областима, правници, патолози, филозофи, новинари и други који су били укључени и ја им свима захваљујем – поновио је Додик.

Подсјећамо, Извјештај о Сребреници од јуче је доступан јавности на интернет страницама Комисије и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих.

Архива