Додик: Политиканство амбасадора да долазе само на обиљежавање 11. јула

10.07.2021 Актуелно

Политиканство страних амбасадора то што долазе само на обиљежавање 11. јула, а да обиљежавање догађаја у Сребреници у Сарајеву злоупотребљавају за обрачуне, у погледу своје политичке платформе.Милорад Додик (фото: Sputnik / Лола Ђорђевић) -

– То није дало ни другима па ни нама да на цивилизован и пристојан начин одамо пошту свима који су страдали, што требамо учинити и овај пут без обзира на мимикрију коју они покушавају да направе од тог догађаја, који, као што смо могли да видимо из извјештаја међународне комисије која је завршила рад прије мјесец дана, да се та фамозна ријеч коју они употербљавају „геноцид“ не може ставити испред тих догађаја – рекао је Додик у интервјуу Срни.

Он је истакао да то треба да буде јасно и да буде потпуно подржана од свих таква квалификација.

– Треба да буде подржана од свих рационалних, нормалних људи, прије свега нас Срба јер видимо да управо та сатанизација треба да послужи да се опере њихова нечасна историја која је била увијек у служби окупатора и оних који су долазили, конверита који су се пребацивали из вјере у вјеру – рекао је Додик.

Он је указао на податке да је предак Дениса Звиздића – Јуро Звиздић, коме су Турци напаствовали жену, да би заштитио породицу, одлучио да промијени вјеру и прихватио ислам.

– Мислим да би било коректно да на то питање одговарамо за неколико дана, да пустимо да сутра на најмирнији начин, породице, прије свега, одају пошту страдалим Бошњацима, ми исто тако страдалим Србима – навео је Додик.

Он је додао да су неистините политичке конотације које су несумњиво постављене од бошњачке политике, да се само обиљежава и само се покушава рећи да су у Сребреници страдали Бошњаци, а не једнако и Срби.

– Нећу ићи даље око овога мада имам шта да кажем јер поштујем бол породица и бошњачких и овом приликом сам спреман да им упутим саучешће и да у том погледу допустимо да без политичких препуцавања у миру обиђу гробна мјеста својих чланова породице и на тај начин буду са њима – истакао је Додик.

Он је додао да је о сталном сахрањивању неких из Витеза који немају везе са тим и других мјеста, много тога речено.

– Има података да су табути празни, да у њима нема посмртних остатака, него се само стави име – рекао је Додик.

Чињеницу да делегације из региона и амбасадори долазе само на обиљежавање 11. јула, а нико осим представника Србије на обиљежавање страдања Срба, Додик је назвао чистим политикантством амбасадора и страних делегација.

– Поготово та прича о /предсједнику Црне Горе Милу/ Ђукановићу који је био логистика за те догађаје јер је опремао и давао неке логистичке ствари за Војску Републике Српске, ако баш хоће на тај начин да се то посматра – рекао је Додик.

Он је додао да је Војска Републике Српске била часна и бранила српски народ, а да је друга димензија што хоће неко то да сатанизује.

– Присуство страних амбасадора прије свега је резултат стереотипа који је направљен – истакао је Додик.

Он је рекао да је данас у новинама прочитао изјаву шведског научника који говори о томе да је немогуће доказати да је то био геноцид, имајући у виду да не постоји локални геноцид и да је то измишљотина једног Американца који је муслиманске вјероисповијести, професора, који је у Конгресу својевремено тражио подршку за то да се ствар око геноцида ревитализује и да се на тај начин успостави третман наводних локалних геноцида, што не постоји.

– Та платформа Конгреса је била основ за пресуђивање у Хашком трибуналу и сада сви то настоје да одрже као такво. То је и својеврсно понижавање Холокауста игеноцида који су доживјели Јевреји, рецимо, у Другом свјетском рату, а да не причамо о геноциду над Србима који нису никада хтјели да прихвате – указао је Додик.

Он је рекао да је прошли вијек био вијек геноцида над Србима „од стране оних који ће сутра доћи као странци да то посјете“.

– Имате поговарање да је Инцков отац био СС официр. Ја носим насљеђе и васпитан сам у партизанској породице, мој и један и други дјед били су партизани. Ја сам васпитан на тим вриједностима као што је вјероватно Инцко васпитан на вриједностима свог оца. И шта ми сада треба да ћутимо о томе и да кажемо да су они нама добродошли. Видите да нису – нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, мржња према Србима уграђена је у германски код који се „протезао кроз прошли вијек и високе представнике које овде стално гурају“.

– Шта они имају да управљају нама овде у Републици Српској? Могу да воле или не воле, али мислим да коначно треба да се скину са наше грбаче и да нас пусте на миру да овде градимо миран живот и да се боримо са изазовима, а не да нас стално они употрбљавају и злоупотребљавају онако као они хоће – рекао је Додик.

Он је навео да Инцку не сметају називи улица по Сарајеву фашистичких првака из Другог свјетског рата „а онда је отишао да се згражава над неким моралом на некој приватној имовини“.

– Човјек који има своју кућу, има право да слика шта хоће, неће му Инцко и то одређивати и говорити и улазити у спаваћу собу, као што су Турци радили својевремено. То говори о њиховом континуитету, прије свега, инсистирања на стереотипу да само једни не ваљају, а други су наводно жртве – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, сва политика деведесетих година направљена је на сатанизацији и лажној причи о томе како су Срби побили 300 хиљада Бошњака, односно муслимана, а сада је јасно да то није тако и да је то била неистина.

– И Дејтонски споразум и начин формирања БиХ побиједио је концепцију о референдуму којом је требало народи да се опредилијеле хоће ли и ли неће заједно, што је било једино рационално, али су онда рекли да не могу то дозволити јер су Срби побили 300 хиљада Бошњака – рекао је Додик.

Он је нагласи да се иста политика се наставља и даље и да није било никавог геноцида, а да „могу да раде шта год хоће“.

– Не желим да вријеђам ниједног муслимана, не желим да вријеђам ниједну породицу страдалих Бошњака, њима је свијет срушен када су њихови чланови породице страдали. Само они политички мотивисани на томе инсистирају – рекао Додик и додао да су политизације дио једне фарсе која се прави упорно и покушава продати свијету.

Додик је истакао да ће Република Српска опстати и јачати, те да она своју снагу показује све вријеме свог постојања.

– Република Српска је неупитна и нико не може да је умањи или укине осим неопреза који би народ српске учинио и дао повјерење некима који сада покушавају да га преваре – рекао је Додик.

Он је нагласио да из низа стечених историјских разлога БиХ не може да буде држава, али странци који ће се сутра постројити у Поточарима упорно ће хтјети да промијене мишљење српског народа о томе.

– Они мисле да је пристојно да БиХ може и мора, а ми који живимо тај живот и сматрамо да она за нас није добра ми не смијемо да кажемо да то није тако. Та врста односа странаца према нама проћи ће једног дана, прошли смо многе ствари, па ћемо и то. Срби су консолидован народ без обзира што су они учинили све да га униште и што нам бране да Српска и Србија буду једно и у државно-правном смислу. Ми то живимо како год и шта год они учинили – рекао је Додик.

Он је нагласио да је једина истина да су Срби у Српској и Срби у Србији један народ који припада српском националном бићу и државном оквиру.

– Срби, за разлику од Бошњака, веома су свјесни догађаја који су се дешавали у поступку распада бивше Југосалвије. Ми смо народ који је највише страдао и који је највише расељен, а данас смо у Хрватској или ФБиХ готово егзотична појава. У Словенији не дозвољвају ни да будемо национална мањина, иако је тамо више Срба него других народа којима су дали тај статус. Да не причамо о Црној Гори и борби наших људи да имају право као што имају и други, ништа друго и не траже. Они прихватају Црну Гору као своју државу и само траже да буду политички фактор онолико колико су присутни, јер у тој земљи живи више од 30 одсто српске популације. Кад томе додамо још и Косово и позицију нашег народа у Македонији онда имамо јасан преглед о положају Срба – указао је Додик.

У том погледу, каже Додик, када се погледа инсистирање на томе да један изолован догађај какав је Сребреница до те мјере максимализујете и интернационализујете онда је јасно да је то глобалистичка потреба за окупљањем око измишљених митова.

– Од Сребренице се покушава направити оснивачки мит за нацију која је посљедњих деценија три пута мијењала свој идентитет. Прије 30, 40 година били су Срби мухамеданске вјере, затим муслимани са малим „м“, а од 1993. Бошњаци.
Они су стално конвертовали своје национално припадништво, а свијет покушава да их етаблира јер могу да их користе за савезнике. За разлику од Бошњака, Срби су историјски народ који је био упоран у настојањима да очува своју слободу и брани Европе још од времена Турака и њихове најезде. Тај мали народ је стао пред ту велесилу, страдао је и био потучен али тај зов слободе није нестао никада, ни послије у балканским ратовима, у Првом и Другом свјетском рату, за вријеме НАТО бомбардовање… Срби су људи који се разликују од Бошњака и других народа, јер ми не калкулишемо са својом слободом свјесни да ћемо истрпити огромне губитке, али своју слободу не дамо – истакао је Додик.

Он је рекао да су Срби можда могли да буду мало мање горди и снисходљиви и да рашире руке чим неки странац наиђе, али онда то не би били Срби, већ би били сервилни народ.

СРПСКА ДА СТЕКНЕ ИМУНИТЕТ ОД РАЗНИХ „ДУШЕБРИЖНИКА“

Додик је навео да Република Српска, упркос свим страдањима и патњама, треба да стекне имунитет од разних „душебрижника“ који покушавају да је умире, па је онда до краја дотуку.

– Они који упорно ових дана по Републици Српској, а то су опозиционе партије и неки појединци, покушавају све да омаловаже и доведу у питање, апсолутно су дио једног глобалистичког приступа, предвођеног дијелом америчке политике и западноевропске политике предвођене Њемачком, која иде за тим да каже да овде ништа не ваља и само ваља оно што они мисле даје у реду – рекао је Додик.

Он је оцијенио да је то веома опасно за Републику Српску, поготово да они преузму главну ријеч у Српској.

– Република Српска и српски народ су прошли много тога са СНСД-ом и са мном и сигурно су свјесни ситуације у којој се налазимо и ја обилазим ових дана Републику Српску и видим да постоји енергија и она иста воља коју сам затицао годинама да се Република Српска брани и одбрани на највиталнији и најбољи могући начин – рекао је Додик.

Додик је нагласио да је Република Српска данас стабилна, да су њене институције стабилне по свим мјерилима по којима се мјери стабилност једне земље и државе.

Он је истакао да Република Српска пролази сваки од тих мјерила, од економских, политичких, па и социјалних.

– Наравно, имамо проблем са демографијом, имамо проблем са неким другим стварима као што је појачана потреба за привредном активношћу и инвестицијама али то не зависи само од нас, него од многих регионалних па и глобалних фактора које треба узети у обзир – навео је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Додик је навео да притисак на Републику Српску није никад ни престајао, а да се значајно томе прикључила и опозиција у Републици Српској из неког свог разлога.

Према његовим ријечима, то што је Република Српска у готово немогућим околностима од почетка свог постојања преживјела различите облике напада и оспоравања, говори о томе да је она витална и говори о томе да Република Српска, да није стабилна, не би била ни способна ни витална да се суочи и избори са свим изазовима који су заиста огромни.

Додик је указао на континуирани, и пријег постојања Републике Српске, србофобични приступ значајног дијела међународне заједнице, са запада који је ушао у сатанизацију Срба и њихових историјских права како би обезбиједио повољне аранжмане за своје савезнике на Балкану.

Он је додао да се у то није уклопила Република Српска и требало је да престане да постоји.

– Када су хтјели то да верификују у Дејтону, имали су на уму да ће постепено корак по корак укинути Републику Српску до њеног бесмисла и оног што се зове празна љуштура како не би омогућили њен дугорочни опстанак – рекао је Додик.

Он је истакао да њихова калкулација тог времена очигледно није била добра јер је овдје стајала воља народа да се Република Српска очува и да је без обзира на њихово игнорисање Срби доживе као државу и да има жељу и амабицију да једног дана то и постане у међународно-правном смислу.

– Сви они који сада покушавају да говоре о томе како Република Српска не може из овог или оног разлога, исто су пролазили као и те њихове забране тако да Република Српска упркос свим страдањима и патњама треба да стекне имунитет од разних `душебрижника` који покушавају да Републику Српску умире, па је онда до краја дотуку – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, да би се на најбољи начин бранило оно што је Република Српска, онда се то мора чинити без илузија.

– Не постоји могућност да људи који су своје конвертитство показали и раније, као што су /предсједник СДС-а Мирко/ Шаровић, /предсједник ПДП-а Бранислав/ Бореновић, /градоначелник Бањалуке Драшко/ Станивуковић, па и /потпредсједник ПДП-а Јелена/ Тривићка, и не постоји могућност да се са њима креира одговорна национална политика – рекао је Додик.

Додик је навео да они говоре са позиција неодговорности и невршења власти и не могу да спознају све изазове.

– Сада је, по њима, важно да су гласни и да покушају да окаљају све што је у Републици Српској урађено, а Република Српска данас сигурно изгледа јача и боља него икада до сада без обзира на све изазове које смо имали – истакао је Додик.

Он је рекао да Република Српска има важне полуге свог постојања, прије свега вољу народа, институције које се базирају на тој вољи, има сарадњу својих пријатеља, добре односе са Србијом, Кином, Русијом и са неким европским земљама, чланицама ЕУ, а релевантно је прихваћена и уважавана и од оних који мисле да не треба Република Српска да постоји.

– Мислим да треба узети у обзир и предстојеће изборе за годину и нешто дана, гдје опозиција покушава да општом галамом наведе и заведе људе на погрешну страну – рекао је Додик.

Он је навео да је Шаровић неколико пута проглашаван најбољим министром у Сарајеву и додао да „кад прогласите некога за доброг у Сарајеву за муслимане, будите сигурни да је то лоше за Србе“.

– Тако је и са Бореновићем који се упорно слика по Сарајеву, а није нашао да сходно да се слика у Источном Сарајеву па да каже `и овде је сигурно`. Или у Бањалуци да то уради. Да не причам о скоројевићима који се нуде као алтернатива, као они су млади, они су ово, они су оно, па склањају заставе кад дође неко из Сарајева од страха или да им се нешто не приговори – рекао је Додик.

Он је додао да то говори о томе да су они „изабрали пут ниподаштавања Републике Српске, пут на коме Република Српска њима служи само да би се дочепали неких ресурса и ништа више, пут на коме је сервилност странцима за њих најважнија ствар“.

– А јасан став који ми имамо по њима је непотребно свађање са странцима. То је непомирљиво, ја сам то неколико пута покушао. Они мисле да су важни зато што неће – навео је Додик.

Према његовим ријечима, постоји значајна већина у Републици Српској, Република Српска није политички подијељена и Република Српска је стабилна у том погледу.

– Има нека маргинална политичка мањина која се оличава у овоме што се сада нуди као опозиција. Народ ће то рећи најбоље на изборима. Ја сам увјерен да ће народ дати предност континуитету Републике Српске и њеном развоју без изазова какве би могли да донесу Шаровић, Бореновић, /предсједник ДНС-а Ненад/Нешић и неки други који се на тој страни појављују – нагласио је Додик.

ТУРКОВИЋЕВА ЈЕ СРУШИЛА СПОЉНУ ПОЛИТИКУ БиХ

На питање да ли се може зауставити самовоља министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић и њени једнострани потези, као и игнорисање ставова Предсједништва БиХ које је једино надлежно за спољну политику, Додик је рекао да је оно што се зове спољна политика БиХ пропаст и да у том погледу нема договора јер је договор изигран на сваком могућем кораку.

– Бисера Турковић је кадар муслимана у БиХ и она је то тако и схватила, али још није схватила да је срушила спољну политику БиХ и да је та спољна политика не само у нашим перцепцијама потпуно неозбиљна и приватизована него и у многим другим –  истакао је Додик .

Он је навео да ће Турковићева наставити да се тако понаша, али да званичници из Српске имају механизме да се томе супроставе и то чине без оклијевања.

– Амбасадори из Републике Српске немају више никакву обавезу да слиједе њене иснтрукције, нити да раде било шта по њеном налогу – рекао је Додик.

Говорећи о посјети потпредсједника Владе Црне Горе Дритана Абазовића Сарајеву, Додик је рекао да та особа покушава да се наметне, а изабран је минималним бројем гласова у Црној Гори која је и онако мален а.

– Поштујем сваки легитиман избор па и његов, али не би требало њега да коментаришем и да му дајем неки значај. Међутим, морам рећи да је чињеница да је олако отишао од оне неке своје грађанске приче и пребацио се на ултранционалистичку у којој је показао да му је доминантно да се увијек када му треба покаже мржња према Србима – истакао је Додик.

Он је навео примјер да та мржња према свему што је српско дошла до изражаја приликом оспоравања закона у Влади Црне Горе који иду за тим да се пониште закони који одузимају имовину СПЦ па до усвајања резолуције /о Сребреници/ која је донесена против Срба.

– Сада је потрчао да дође и у Сарајево да се тамо услика без обзира што је ваљда толико политички писмен да зна да је Предсједништво само ако је одлука сва три члана или ако су сва тројица чланова присутна. Све остало је приватна ствар  – рекао је Додик.

Он је додао да не спори његово право да иде гдје год хоће, али то демистификује њега.

– Што се тиче његове изјаве да градња пројекта ‘Бук Бијела’ ремети односе БиХ и Црне Горе, Црна Гора нема везе са тим, док Сарајево мисли да има право на све па покушава на све начине да спријечи и омаловажи било какве напоре које заједно улажу Република Српска и Србија. Мислим да је то кључно питање – заједнички пројекат Република Српска и Република Србија, а не нешто друго. Да је инвеститор био из Њемачке, нико не би проговорио ниједне ријечи. Без обзира на све, ми ћемо наставити да градимо ‘Бук Бијелу’, нећемо одсутати од тог вишедеценијског пројекта. Више од 60 година прича се да треба то урадити и овој генерацији политичара, мени и мојим сарадницима, припало је да завршимо тај посао и мићемо га и завршити – поручио је Додик.

БиХ НЕ МОЖЕ ДА ТЕЖИ ЕУ СА КАНЦЕЛАРИЈОМ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА

Говорећи о томе да ли БиХ уопште може да размишља о европском путу када има високог представника и да ли може да функционише нормално све док политичким процесима управљају високи представници а не домаћи политичари, Додик је рекао да по свему што Европа јесте БиХ не може да тежи ЕУ све док је Канцеларије високог представника, иако се Европа значајно промијенила у посљедњих 10, 15 година.

Он је подсјетио да је Њемачка 2005. година била за то да се укине високи представник, а сада управо она шаље високог представника у БиХ.

– Све то они раде у складу са неким својим интересима. Обично све државе имају некога који је високо позициониран, при крају је политичке каријере па желе да га мало поправе финансијски или на неки други начин задовоље његов крај каријере и онда га шаљу у земље као што је БиХ, коју они држе за нестабилну иако је она, према свим тим међународним критеријумима, више стабилна него неке чланице ЕУ и задпадноевропске земље – истакао је Додик.

Само када се упореде подаци о општем криминалитету БиХ и других земаља, навео је Додик, видјеће се колико је то различито и колико више има криминалитета у западним земљама него у БиХ.

– Знам податке за Републику Српску који су драстично у корист Српске гдје је смањена стопа општег криминалитета, не постоје терористичке и криминалне групе које владају као што их има на Западу, гдје свакодневно имате те случајеве, а ти исти са Запада нам овдје долазе и говоре о борби против криминала. Нека се они боре против криминала у својој земљи а ми ћемо у својој и боримо се и то успјешно – нагласио је Додик.

СПАЈАЊЕ ФУНКЦИЈЕ ПРЕДСЈЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ И СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА – ЈАЧАЊЕ СРПСКЕ

На питање да појасни идеју о евентуалном спајању функције предсједника Српске и српског члана Предсједништва БиХ, која је изазвала опречне реакције, Додик је рекао да то није завршен посао, али свакако мисли да је идеја добра.

– Ми као друштво морамо прихватити да се на прави начин односима према различитим ставовима. Чујем да неки као Шаровић говоре како је то укидање функције предсједника Републике што није тачно. Мој базични приједлог јесте да изабрани предсједник Републике Српске на непосредним изборима по функцији буде и члан Предсједништва. То је оно што је приједлог, а то што Шаровић и други читају то је њихова прича. Идентични су напади и муслимана на ту идеју али они су се ућутали након првих рекација о томе и то сада Шаровић и Бранислав Бореновић одрађују умјесто њих па нападају ту врсту приче – нагласио је Додик.

Додик је рекао да као дугогодишњи политичар у Републици Српској сматра да уколико постоји спремност да то треба урадити и да би Република Српска на тај начин у лику предсједника Републике добила човјека који остварује и функцију члан Предсједништва.

– Све до мог доласка на позицију српског члана Предсједништва, предсједник Републике Српске готово се ништа није питао. Навешћу само примјер именовања амбасадора из реда српског народа. Ниједан од њих није именован док нисам претходно добио сагласност Кабинета предсједника Српске или је био његов приједлог. То је само један примјер да има много значајнох заједничких послова, а посебно у погледу јачања Републике Српске. Када би се објективно направила анализа, видјело би се да је најбоље да се то споји и да предсједник Републике представља Републику у Предсједништву БиХ – појаснио је Додик.

Он је рекао да само треба бити добранамјеран и покушати бити рационалан, па би се схватио значај ове идеје јер она јача Републику Српску, а ови који галаме су гласноговорници бошњачког политичког корпуса Сарајева и то није њихово мишљење.

– Када сам то предложио на сједници Предсједништва БиХ, којој је присуствовао и Метју Палмер, веома жестоко је реаговао Шефик Џаферовић тврдећи да је то неприхватљиво и да представља дерогацију БиХ, а онда дођемо у Српску и слушамо ове друге. У сваком случају добре је да се о томе прича и вјерујем да ће дијалог дати и рационални однос према тој теми – оцијенио је Додик.

Архива