Додик: Општим отпором показати бесмисао ове одлуке

28.07.2021 Актуелно

Нигдје на свијету нема да одлуком проглашавате закон, то је блеф и сваки студент права би се насмијао на ту одлуку, порука је српског члана предсједништва БиХ, Милорада Додика.

„Они сматрају да смо ми људи нижег реда, па сваку врсту блефа или подвале могу да гурају. Инцко је за мотив имао искључиво то да се освети нама, Србима, и да нас квалификује за нешто што је његова породица раније радила, за нека дјела и недјела. Његов отац је био официр Гестапоа. Зна се шта је био Гестапо, то нису били обични војници него они који су хапсили јевреје, Србе, убијали и тако даље“, каже Додик у емисији „Директно“.

Појаснио апсурд одлуке


„Одлука објављена на сајту и то је закон. Да ли то значи да ловачко друштво на свом сајту објави да више не лови животиње него људе и да то важи?“, упитао је Додик.

„Ово нема везе с правом“


„Треба рачунати на то да је један број тужилаца муслимански мотивисан. То нема везе с правом. Kако је могуће да правник, буде тужилац неке земље у којој он прихвата да се намећу акти који немају никакав Уставни основ. Немају међународно право. Замислите шта то говори о тужиоцу. Значи, он је спреман, искључиво зато што му одговара, њему, његовој нацији, да прогони припаднике друге нације и да се крије иза нечега што је у суштини правни блеф и да се као правник не побуни на ту неправну радњу да неко може да наметне закон а да нема овлаштење за то“, каже Додик и поручује да су на тај начин они против Босне и Херцеговине.

„БиХ може бити јака само ако се поштују њене институције и оно што оне раде. Једино мјесто гдје би се могао донијети закон јесте Парламентарна скупштина, која опет није класични парламент, него нешто што је састављено из различитих парламената. Сад ти тужиоци хоће нама да кажу, по систему Турске владавине, кадија те тужи – кадија ти суди. Ја сам увјерен да ниједан српски тужилац неће поступати по овоме. Неће ниједан судија у Суду БиХ прихватити суђење по овоме и то ће приказати сав неуспјех БиХ, а и те интервенције коју је Инцко наметнуо“, изричит је српски члан Предсједништва БиХ.

Упитао је и какав је професионални дигнитет тужиоца који прихвата да поступа по некој наводној одлуци у закону, која није донесена законски.

Од овога зависи колико ће се одржати систем у БиХ


Од тога докле ће они ићи са овим, зависи и то колико ће се уопште одржати систем у БиХ.

„Позивам све Србе у СИПА-и да не поступају по налозима Тужилаштва ове врсте. Цијенићемо то и за оне који то чине и који не чине, мислим да морају да се томе супротставе. Ја им дајем подршку, захтијевам од директора СИПА-е да не поступа по тим налозима и да не поступа ниједан Србин. Вјерујем и уздам се, да ће и Хрвати прихватити да не поступају по таквим стварима, јер је то ствар која ће се и њима десити убрзо“, каже Додик.

„Општим отпором показати бесмисао“


Навео је и да се општим отпором апсолутно може показати бесмисао свега овога, а највише бесмисао функционисања Босне и Херцеговине.

„Ако неко хоће БиХ, а прихвата да неизабрани странац има право да наметне неки закон, каква је то БиХ?“, наглашава Додик.

Поручује и да се све ради синхронизовано, координисано, и да то већ траје дуже вријеме.

„Имате ситуацију да готово за свакога ко иоле посматра ситуацију види да Осмица нема диплому, или, још горе, има сумњиву диплому и да он избјегава и буде ослобођен, само зато што судије и тај лоби муслимански у Тужилаштву и Суду БиХ, предвођени предсједником Суда, који је опет под утицајем муслимана у Сарајеву, а неког овдје, анонимног Србина који каже да није био геноцид, њега би процесуирали и затварали“, каже Додик и наводи да је поред Осмице злоупотребљавао положај, Дебевец злоупотријебио Закон о суду, а да њима, изгледа, нико ништа не може .

„На крају да би добили привид како нешто поступају, сада су смислили да смијене једну добру жену, Гордану Тадић, која професионално ради свој посао и нико не може да нађе ништа друго. То треба повезати са оном причом када је Милан Тегелтија смијењен, а на његово мјесто дошао муслиман, а у Kомисији за дисциплинско поступање је исто муслиманка и све је то сложено на тај начин да они мисле да имају право да дјелују… видјећемо, та ароганција, сила и моћ увијек трају до једног нивоа“, јасна је порука Милорада Додика.

Додик: Заложићу се да сваки грађанин Српске буде заштићен


„Позивам све људе у Републици Српској, приликом сваког сазнања о евентуалном дјеловању СИПА-е или обавјештајне службе, да обавијесте надлежну полицију.

Биће направљен посебан број у Републици Српској, путем којег ће грађани Српске информисати полицију уколико им је потребна заштита.

„Наша полиција је већ добила налог да наше људе штити и брани – шта год то значило. Ако неко покуша да хапси, приводи, полиција Републике Српске ће то спречавати“, изричит је Додик.

У Сребреници су страдали и Срби, али су занемарени од правосуђа


„Ми, Срби, смо рекли да је у Сребреници био тежак злочин, страдало је много Бошњака. Изјављивали су разни функционери саучешће па сам и ја то урадио раније. Али, исто тако не можемо да прихватимо квалификацију коју хоће да нам наметну и не можемо да прихватимо да постоје Срби који су у готово идентичном броју страдали, а да они буду потпуно занемарени од правосуђа. Имате ситуацију да је једна Биљана Плавшић, која никад ни мрава није згазила, одлежала десет година затвора, а Насер Орић, који је клао људе, слободно хода по Сарајеву. Ту правду не може нико прихватити… Такву правду не би требали да прихвате ни Бошњаци“, каже Додик за АТВ.

Архива