Додик: Моћне политичке партије не плаше се избора

05.07.2021 Актуелно

Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је да се моћне политичке партије, које имају структуру, не плаше избора јер имају могућност да обезбиједе своје представнике на свим мјестима гдје се врши изборни процес.

Одговарајући на питање Срне о тврдњама опозиције у Републици Српској да владајућој коалицији не одговорају фер и поштени избори, Додик је рекао да он није адреса за такве приговоре јер није писао правила, нити проводи изборни процес.

– Република Српска и Народна скупштина не расписују изборе нити проводе изборни процес. То, наравно, чини Централна изборна комисија БиХ. Нећу да идем уназад и кажем да су и ту надлежност отели од Републике Српске. Изборни процес је требало да проводимо ми у Републици Српској па би могли да разговарамо – рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Он је истакао да ће СНСД побједити на наредним изборима и освојити 40 одсто гласова и, ако се буде могао постићи договор, једну личност која ће бити предсједник Републике Српске и члан Предсједништва БиХ.

– Ако до таквог договора не дође, добићемо и предсједника и члана Предсједништва БиХ. Они /опозиција/ могу да се играју по Републици Српској колико хоће – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, опозиција и даље остаје при тврдњи да неко нешто краде у изборном процесу, што показује да те партије немају структуру.

– Друга ствар је што желе да неки апарат који држи нека амбасада која се већ понудила да броји гласове у својим канцеларијама које би њих промовисале у побједнике. Већа је то малверзација и злоупотреба изборног процеса него ово што приговарају – рекао је Додик.

Као примјер лажних навода опозиције о малверзацијама, Додик је подсјетио да су ОЕБС и међународни посматрачи на свим изборним процесима у БиХ навели да су избори проведени фер и поштено.

– Видјели смо колико су галаме дигли око Добоја, па се десило то што се десило, око Сребренице, па се десило што се десило. Нисам писао, правила и не проводим изборе. Ми нисмо адреса за ту врсту приговора опозиције, а можда би се ту могла додати и трећа ствар да су такве тврдње само алиби за неуспјех који их очекује на сљедећим изборима – рекао је Додик.

Он се осврнуо на тврдње о корупцији које представници опозиције износе, те нагласио како оне нису тачне. „Не могу да кажем да нема неких елемената корупције али ми данас по елементима општег криминалитета имамо мањи степен него неке земље ЕУ. То није тешко упоредити“, рекао је Додик.

Република Српска се, навео је, налази на добром путу и стабилна је, расте са становништва својих прихода, могућости изграђених километара ауто-путева, болница, водовода, школа, факултета и свих ствари које доприносе квалитету живота.

– То је Република Српска коју ми водимо и иза себе остављамо практичне ствари – додао је Додик.

Он је навео да је главна прича опозције да је Додик пропао и СНСД изгубио изборе, на шта имају право, али сматра да би било добро да се на политичкој сцени уведе мало више „образа“.

– Заиста треба бити човјек са дебелим желуцом да прогута жабе када се неки доказани у кршењу закона залажу за право, правду и поштење. Неки /предсједник СПС Горан/ Селак који се залаже за поштене изборе, а изашао је на прве и показао непоштење – рекао је Додик.

Он је додао и да предсједник ДНС Ненад Нешић не може да говори о томе како је он нешто одбио Додику, нити Милан Радовић да прича о поштењу и борби против корупције.

– Милорад Додик је одбио Нешићеве махинације и спекулације око руковођења „Путевима Српске“ и не знам шта је он ту одбио. Мољакао је да остане директор, зато и не разумијем шта је он мене одбио. Када је схватио да од тог нема ништа повукао је читаву патрију у опозицију – појаснио је Додик.

Архива