Додик: Идеја Републике Српске мора да остане чиста

08.07.2021 Актуелно

Идеја Републике Српске мора да остане чиста, истина је незаобилазна, а Српска се не бори за „своју“ истину, већ за објективан приступ чињеницама, порука је српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика са трибине „Деконструкција митова о сарајевском суживоту и геноциду у Сребреници“, која се одржава у Београду.

Повод за догађај који подржава и Представништво Републике Српске у Србији су извјештаји независних међународних комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву и страдања свих народа у сребреничкој регији.

– Ја сам увјерен да идеја Републике Српске мора да остане чиста, мора да буде беспријекорна и да ми морамо да одбацимо сваку врсту сатанизације и прљања тог имена и тог процеса. Рат свакако доноси свашта и ствари које наравно нису у оквиру закона и нису у оквиру морала и ми смо спремни да на ту тему причамо, али не можемо да прихватимо да причу коју раде везано за наводни геноцид у Сребреници, искористе о нама као геноцидном народу или Републици Српској која треба да се укине, јер је таква – рекао је Додик.

Он је поручио да је Република Српска слободарска и да ће наставити да живи, додајући и да трибине попут ове представљају значајан допринос истини.

– Када ће истина ступити на дјело, видјећемо. Чињенице које су комисије изнијеле морају да буду јавно дистрибуисане до мјере да постану власништво свих људи који овдје живе – истако је Додик.

Он је нагласио да се то мора чинити јер је јасно да превара у којој је међународни фактор увеличавао страдања Бошњака у Сребреници и квалификовао га на начин како жели, а минимизирао страдања Срба у Сарајеву за вријеме грађанског рата, говори о томе да Срби морају стално бити будни и разговарати о тој теми.

– Успут, сигурно је више Срба страдало у Сарајеву него Бошњака у Сребреници. Зато овај скуп посматрам као допринос нашим напорима да се на објективан начин прикаже све оно што је тамо урађено – рекао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Додик је подсјетио да су, бошњачке, муслиманске структуре из Сарајева, али и хрватске из БиХ одбиле приједлог Републике Српске да се укључе формирање заједничке, неутралне међународне комисије која би избјегла политички утицај Америке и Европе, а „који су и стајали иза ове срамне квалификације о геноциду“, али да су они то одбили, те да је Српска одлучила да формир међународну комисију.

Говорећи о међународној заједници и високом представнику, Додик је рекао да странци нису добродошли као некада и да имају лоше намјере, поручивши да зато Република Српака не намјерава да никоме даје бјанко било какво повјерење.

Он је истакао да све у вези постављања новог високог представника у БиХ Кристијана Шмитапредставља масовно кршење међународног права и да је основна расправа о томе да ли долази високи представник или не.

– Када се побуните са нивоа и капацитета које ми имамо овдје из Републике Српске, онда нам кажу да је Америка одлучила и да је то за њих завршена ствар. Можда, али за нас није! За нас је то још један почетак борбе за истину и за правду. Ми не можемо очекивати ништа од људи који долазе са простора Аустрије и Њемачке добро за нас – рекао је Додик.

Додао је и да су зато власти Републике Српске морале да траже перфектне процедуре, те да ће сарађивати са Шмитом ако га именује Савјет безбједности својом одлуком.

– Ако га не именује и ако они желе да кажу – то је готово, за нас то није готово и ми нећемо сарађивати – поручио је Додик.

Архива