Цвијановић: Козара – симбол снаге и страдања

03.07.2021 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Козара увијек била симбол снаге и страдања.

Цвијановић је на обиљежавању 79 година од Битке на Козари подсјетила на страхоте које је овај народ морао да преживи и истакла да је то залог који се мора носити у будућности.

– То је залог који морамо носити са собом у будућности, а оно што данас радимо јесте да јачамо Републику Српску и њене институције, знајући да без институција и без Републике Српске овђе нема ни мира, ни слободе, ни слободног живота, а коначно ни свега што желимо да урадимо за сва наша покољења која ће доћи иза нас – истакла је Цвијановић.

Сигурна је, нагласила је, да смо лекције из прошлости научили и савладали, али и да има и оних који нису баш сасвим сигурни у оно што треба да се чини у будућности.

Она је нагласила и да се окупљањем на Козари показује да је Република Српска заједно за Србијом дијелила заједничку прошлост, као што има и садашњост, а имаће и будућност.

– Све што се дешавало у прошлости симбол је нашег заједништва, али и наш пут и показатељ куда да се крећемо у будућем периоду. Поносна сам на оно што показујемо у Републици Српској, разумијевши и колика су страдања била и на Козари и на многим другим стратиштима – рекла је Цвијановић у обраћању званицама на Мраковици.

Она је истакла да нема простора и мјеста за било какву наивност, да историја треба да учи како се понашати у будућности и да се треба окупљати око свега онога што су заједнички, стратешки, најважнији, национални циљеви и приоритети Српске.

– И у тешким временима, као и у добрим, можемо да се наслонимо на Србију. Срећна сам што се наше јединство и заједништво посебно показало претходних година на сваком терену и на сваком плану и да можемо да будемо подршка једни другима – нагласила је Цвијановић.

Она је навела да је Козара мјесто бола и исказивања поштовања према свима који су страдали, али истовремено и мјесто, као и многа друга мјеста на којима се показује шта се жели направити од Републике Српске и колико је важна окупљеност око тих циљева и заједништво.

– Данас је Република Српска стабилна. Она је настала на ономе што су тековине наше славне прошлости. Желимо да од Републике направимо мјесто отворено за живот, за слободу, у којој можемо да остварујемо све оно што су наши национални циљеви и што су наши породични, приватни, лични, професионални и сви други циљеви сваког нашег грађанина који треба да живи у слободи – поручила је Цвијановић.

Званицама су се обратили и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Србије Миодраг Капор, градоначелник Приједора Далибор Павловић и потпредсједник СУБНОР-а Драго Тодић.

Служен је парастос код спомен-крста и положени вијенци и цвијеће на меморијални зид споменика на Мраковици на који су уклесана имена 33.398 убијених бораца и цивила.

У Меморијалном музеју Мраковица отворена је изложба „Концентрациони логор Јасеновац 1941 – 1945“ и приказан филм „Дара из Јасеновца“.

Обиљежавање сјећања на Битку на Козари заједнички организују одбори за његовање традиције ослободилачких ратова влада Републике Српске и Србије.

Архива