Цвијановић: Инцко отвара нове ровове умјесто да затвара старе

24.07.2021 Актуелно

Предсједник Републике Српске Жељка изјавила је данас да одлазећем високом представнику БиХ Валантину Инцку и онима који стоје иза њега и који су поздравили његову интервенцију не одговара БиХ која функционише на дијалогу већ она БиХ која ће увијек бити нестабилна.

– Они продукују нестабилност да би имали чим да се баве на овом простору – рекла је Цвијановић.

Уочи сједнице Народне скупштине Републике Српске на којој се очекује заузимање става о овој теми, Цвијановић је оцијенила као непримјерено да у садашњем времену БиХ има било каквог високог представника који може да намеће рјешења и законе, санкционише људе, мијења уставе и све оно што су они радили претходних година.

– Мислим да је овдје дошло до одређене нервозе високог представника с обзиром на то да је дубоко испроблематизован начин нелегалног постављења свих тих људи, годинама се нису поштовале процедуре, високи представноци су, осим тога што су именовани ван прописане процедуре, доносили читав низ мјера на шта нису имали право у току свог мандата – сматра Цвијановић.

Према њеним ријечима, сви ти високи представници никада нису покушали да сагледају шта је то општа истина, шта је опште добро за цијелу БиХ.

– Високи представници су ти који упорно служе у лобистичке сврхе појединих у оквиру БиХ, из политичког Сарајева, а на штету друга два народа – додала је она.

Предсједница Републике Српске сматра да је дошло вријеме, након многих засједања Народне скупштине на којима се бавило овом темом, да се о томе поново разговора у оквиру парламента, као највишег законодавног тијела Републике.

– Додатна је девијација чињеница да имате интервенцију високог представника, да вам неко прича бајке како се крећете према ЕУ, а да при томе не дозвољавате демократски изабраним институцијама да раде свој посао, него то ради неко по својиј вољи, по свом нахођењу – упозорила је Цвијановић.

Да има сагласности око неких ствари у оквиру БиХ, каже, онда би то домаће институције урадиле без проблема.

– Ако нешто нисмо урадили то значи да нема сагласности и да треба да градимо сагласност на одређеним стварима, а не да нас неко малтретира, да доноси и мијења законе. Просто је то немогуће објаснити у демократском свијету – истакла је Цвијановић.

Од БиХ се, како је истакла, мало шта може очекивати у будућности, јер овакво дјеловање није начин да се граде међусобни односи.

– Продубљујете неповјерење, тензију, отварате нове ровове, умјесто да закопавате старе, да дођете до рјешења, да имате кључ за одређене проблеме. Правити се овако као да се ништа не дешава, интервенисати, наметати и очекивати онда да држава функционише складно, то је немогуће – навела је Цвијановић.

Она је додала да у БиХ нема склада зато што сви мисле различито, због чега је Република Српска и позвала на разговоре о будућност.

– Позвали смо на разговоре другу страну, да видимо шта то мучи Србе, Хрвате, Бошњаке и остале наше грађане који нису идентификовани на тај начин. Хајде да отворимо широки дијалог и да видимо како ћемо уредити нашу будућност – поручила је Цвијановић.

Архива