Вишковић: За санирање посљедица пандемије уплаћено 250 милиона КМ

24.06.2021 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је од марта прошле године до данас Влада Српске из Фонда солидарности, а затим из Компензациног фонда, уплатила 250 милиона КМ за санирање штете настале усљед пандемије вируса корона.

Вишковић је истакао да су то средства која, када је крајем 2019. године креиран буџет Српске за наредну годину, нико није могао ни замислити да ће бити утрошена у те сврхе.

– Не бих пожелио највећем непријатељу да прође кроз оно што сам ја прошао у протеклих годину и више. То су непроспаване ноћи, у току којих сам посматрао велике и јаке земље Италију, Шпанију, Енглеску, како падају у низу. Шта сам могао онда очекивати од Српске? Једино да ћемо капитулирати, а само је питање било када – рекао је Вишковић за Телевизију „К3“.

Он је изразио задовољство јер је, упркос свим изазовима, Српска успјела да избјегне тај сценарио, и, што је најважније, збрине своје здравствене раднике, али и пацијенте, па и у најкритичнијим моментима.

Коментаришући спекулације да је било људи који су злоупотребљавали тешку ситуацију у којој се тада нашла Република Српска, како би се финансијски обезбиједили, Вишковић је рекао да, ако такав неко постоји, онда то није човјек, те да треба да буде најстроже кажњен.

Вишковић је дао пуну подршку Нацрту закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину, који је данас усвојен на сједници Народне скупштине Републике Српске, те напоменуо да тај акт не може ништа ријешити ако не буде било искрене подршке тужилаштва и суда.

Говорећи о оправданости и исплативости улагања у инфраструктурне пројекте, те изградњу ауто-путева, Вишковић је истакао да су та улагања неопходна, уколико се у Српску желе привући стране инвестиције.

– Ако желимо да у будућности привучемо стране инвестиције, те да економски јачамо Српску и задржимо људе на ови просторима, онда морамо у неком моменту погледати кроз прсте економским показатељима о потреби изградње одређеног ауто-пута, те у том моменту донијети можда и политичку одлуку да се он гради, а онда размишљати шта ће то да значи за 20 и више година – рекао је Вишковић.

Он сматра да је за развој Српске потребно градити путну инфраструктуру, као и да ће Приједор имати користи од изградње ауто-пута, јер ће допринијети развоју цијеле регије.

Када је ријеч о комплетирању ауто-пута од Бањалуке до Раче, Вишковић је рекао да је то комплексан пројекат, те да неће бити брзо завршен.

– То је озбиљна инвестиција од више милијарди КМ, те да је Српска набавила потребне документа и да су у току преговори и договори ко је задужен за који дио ауто-пута – рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да је са Владом Србије договорено да ће Србија помоћи изградњу 20 километара ауто-пута од Раче до Бијељине у износу од око 100 милиона евра, од 140 милиона евра колико је укупно потребно.

Када је ријеч о изградњи моста на Сави код Градишке, Вишковић је навео да се тај пројекат реализује предвиђеном динамиком, те да очекује да буде завршен и прије предвиђених рокова.

– Завршетком тог моста и брзе цесте од моста према Окучанима и ауто-путу, заједно са нашим ауто-путем од Добоја према Градишци, постаће смислена инфраструктурна прича, која ће имати своју функцију – рекао је Вишковић.

Говорећи о буџетској резерви, премијер Српске је појаснио да се та средства троше за оне којима је помоћ Владе неопходна.

– То је и више него транспарентно. Постоји комисија која прво прегледа документацију, а затим предложи мени, као предсједнику Владе, да ли тај неко ко је упутио захтјев заслужује помоћ, и тачно је речено колико та појединачна помоћ може да кошта – рекао је Вишковић.

Он је додао да се ти захтјеви односе на помоћ људима који имају тешку животну судбину, те да су то обично самохрани родитељи или породице са болесном дјецом, којима треба обезбиједити кров над главом.

– Те резерве да имамо 10 пута више, имало би се гдје потрошити. Ко год жели да се бави резервом, може доћи да погледа те захтјеве, прочита их и нека каже који нисмо требали одобрити. Знам у души да је и то што дајемо мало за те људе којима је потребна помоћ – рекао је Вишковић.

Архива