Вишковић: Недопустива одлука Уставног суда БиХ за Алумину

24.06.2021 Актуелно

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Уставни суд БиХ донио недопустиву одлуку којом је изашао из своје надлежности када је поништио пресуду Врховног суда Републике Српске којом је одбијен захтјев литванске Укио банке да јој се призна 155 милиона КМ потраживања од зворничке Фабрике глинице „Бирач“ у стечају.

– Оваква одлука Уставног суда БиХ преставља економски удар на Републику Српску и може да нанесе огромну пословну штету компанији Алумина која је стратешки пословни и привредни капацитет за Српску – рекао је Вишковић.

Он је за „Алумина инфо“ изјавио да је за пресуду сазнао из медија и да званично још није упознат са њеним садржајем.

– У овом моменту могу да кажем, према првим сазнањима, да је одлука овог суда недопустива, да је Уставни суд БиХ изашао из своје надлежности и овом пресудом покушава да приграби надлежности Републике Српске, да се прогласи за врховни суд БиХ – рекао је Вишковић.

Подсјећајући да врховни суд БиХ не постоји, Вишковић каже да Уставни суд БиХ оваквим начином рада и оваквим одлучивањем, управо, жели себе да промовише у врховни суд БиХ.

– Уставни суд БиХ није имао право, иако нисам правник, али консултовао сам правнике, да улази у меритум пресуде Врховног суда Републике Српске, него искључиво да ваљано протумачи да ли су испоштоване процедуре – рекао је Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске сматра да су у овом случају испоштоване све процедуре и да не види из којег је разлога Уставни суд БиХ вратио на поновно одлучивање или поништио одлуку Врховног суда Републике Српске.

Он је рекао да оваква пресуда доноси велику штету Алумини која је наставила да ради оно што је Фабрика глинице „Бирач“ у стечају радила, те нагласио да ће банке и пословни сарадници и купци другачије реаговати на овакву, са правне стране, веома упитну одлуку Уставног суда БиХ.

– Ова пресуда је недопустива да се један овако значајан привредни субјекат за Републику Српску, као што ја `Алумина`, на волшебан начин доводи у пословне проблеме, што ће се одразити на функционисање цијеле регије и шире – навео је Вишковић.

Он је појаснио да Алумина директно запошљава око 1.500 радника који редовно примају плату, те индиректно путем повезаних привредних субјеката који сарађују са овом компанијом неколико хиљада радника који остварују егзистенцију управо због пословне повезаности са „Алумином“.

Премијер Републике Српске сматра да ова одлука Уставног суда БиХ може у великој мјери да нанесе огромне пословне проблеме Алумини, поготово на европском и свјетском тржишту.

– Не смије се заборавити да компанија Алумина послује са 45 земаља широм свијета на свим континентима и да ће многи купци, када сазнају за одлуку, имати одређене резерве према овом привредном субјекту – напоменуо је Вишковић.

Наглашавајући да уопште не тумачи судску одлуку, нити му је то намјера, Вишковић је рекао да говори о томе шта може оваква одлука да изазове у смислу нормалног функционисања овог привредног капацитета.

– Слободно могу рећи, са становишта предсједника Владе Републике Српске, да ова одлука Уставног суда БиХ може изазвати економски удар, не само на компанију `Алумина` и фирме које су повезане с њом, него и на Републику Српску, као и њен суверенитет – упозорио је Вишковић.

Он је нагласио да ће правници Републике Српске и правни тим компаније Алумина проучити пресуду Уставног суда БиХ и према њој се правилно одредити, додајући да „овдје има простора и за Тужилаштво БиХ“.

Архива