Српска је економски стабилна, остварено повећање домаћег производа

03.06.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је Република Српска стабилна, економски и макроекономски и истакао да је првом кварталу ове године остварила повећање домаћег производа и да је у плусу од два одсто.

– Очекујемо, ако оваква динамика буде и даље, да ће Република Српска моћи да дође до четири одсто повећања у овој години, што је велики резултат – рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Додик је навео да је Република Српска у периоду пандемије вируса корона, односно у 2020. години имала укупан пад домаћег производа до нивоа минус 2,8 одсто и додао да је то након Србије од 0,9 одсто, најбољи резултат.

Он је истакао да је Федерација БиХ у истом периоду имала пад од 3,6 одсто.

Додик је рекао да је у Републици Српској забиљежено повећање директних пореза, доприноса и осталих јавних прихода у првих пет мјесеци за 17,2 одсто, што је омогућило да се на овим позицијама обезбиједи повећање прихода у износу од 180 милиона КМ од директних пореза и прихода у Српској.

– То је дало сигурност да се уђе у процес повећања плата – нагласио је Додик.

Он је рекао да су раније повећане пензије и да ће се видјети, сходно кретањима осталих прихода, на који начин ће се то односити у неком будућем времену.

– Република Српска је повећала и своје примитке у вези са индиректним порезима за 11,6 одсто и по том основу инкасирала додатних 82 милиона КМ, што доприноси укупној стабилности Српске на овом плану – навео је Додик.

Он је напоменуо да је од јануара до априла у Републици Српској повећан извоз за 24,9 одсто, а увоз за 14,8 одсто, док је у ФБиХ извоз већи за 26 одсто, а увоз за 12,7 одсто.

Према његовим ријечима, индустријска производња у Републици Српској у овом периоду већа је за 14,3 одсто, а у ФБиХ за 10,4 одсто.

– Посебно смо добре резултате остваривали у прерађивачкој индустрији, биљежећи раст од 15,7 одсто, а највећи раст је био у повећању производње електричне енергије за 21,2 одсто – истакао је Додик.

Он је рекао да је просјечна нето плата у априлу у Републици Српској била, без повећања, 978 КМ, а у ФБиХ је 996 КМ, а са повећањем од пет одсто просјечна плата у Српској биће већа него у Федерацији.

Додик је навео да у Републици Српској број лица који је константно запослен износи 275.000 лица, а у ФБиХ 520.000, што је логично јер у ФБиХ има већи број становника.

– Стално се у јавности покушава приказати нетачна ситуација везано за економске параметре у Републици Српској. Наш домаћи производ се у периоду од 2006. године, када је износио 4,7 милијарди КМ, данас попео на више од 12,5 милијарди КМ, што говори о томе да смо створили услове за повећање наших инвестиционих улагања- указао је Додик.

Он је рекао да Република Српска данас има улагања у пројекте, као што је хидроелектрана „Бук-Бијела“ заједно са Србијом, а биће настављена и изградња аеродрома у Требињу.

Према његовим ријечима, ради се на завршетку процедуре у вези са изградњом пута од ентитетске границе код Добоја према Јоховцу вриједности 180 милиона КМ.

Додик истиче да се завршава договор о изградњи ауто-пута Београд – Сарајево на траси кроз Републику Српску која треба да иде од моста на Рачи до Бијељине, гдје ће Србија помоћи са 100 милиона КМ, а касније ће наставити да са гради заједно са турским инвеститором.

– Све то доприноси укупној стабилности Републике Српске – истакао је Додик и додао да је Република Српска стабилна, економски и макроекономски и да је способна да прими финансијске инвестиције као што је недавна емисија обвезница на Лондонској берзи и да је у том погледу препозната као мјесто гдје се са сигурношћу могу инвестирати озбиљни новци.

Додик је рекао да је Република Српска у региону постала лидер у погледу одбитака у вези са опорезивањем личног дохотка, да је сада 700 КМ неопорезивани дио, у ФБиХ 153 евра, а у Србији 156 евра, Сјеверној Македонији 130 евра, што говори да Српска има највеће стимуланс те врсте.

– Република Српска у овом трентку има најнижу плату утврђену актима која се мора исплатити и она је највиша у региону – рекао је Додик и додао да најнижа загарантована плата је 540 КМ, а да је у ФБиХ 407 КМ.

Додик је захвалио Србији која ће помоћи стабилизацију три општине у Републици Српској, Невесињу, Костајници и Дубици, као и Дрвару у ФБиХ.

Према његовим ријечима, Србија је данас уплатила пола износа тих средства у вриједности 6,1 милион евра за рјешавање приоритетних проблема у овим локалним заједницама.

– Настављамо да радимо са Србијом на овим питањима и ова помоћ значајно помаже да се лакше санира криза проузрокована вирусом корона – нагласио је Додик.

Архива