„СНСД није спреман да будемо дио било какве фарсе“

19.06.2021 Актуелно

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да је та странка заинтересована за преговоре у вези са Изборним законом БиХ, али не и да подржи било какву реформу у том погледу.

– Нисмо спремни да будемо дио било какве фарсе које се ту прави – рекао је Додик у Лакташима.

Он је додао да је јако битно питање да ли има политичког договора на том плану, те да прича о проблему „Сејдић-Финци“ траје јако дуго.

Додик је истакао да је важно питање на том плану избор чланова Предсједништва у ФБиХ.

– Логично је било да се тамо Бошњаци и Хрвати договоре како ће то ријешити и да се ми у Републици Српској не бавимо тиме. Нас интересује Дом народа Парламента ФБиХ у смјеру да се тамо бирају истински представници Срба и помогну у животу својих локалних заједница – рекао је Додик.

Он је оцијенио да није оптимиста да ће ствари у ФБиХ у вези са Изборним законом бити ријешене, упркос одређеним покушајима странаца.

– Како год, Српска никад у вези с тим неће пристати да иде у симболичке промјене везане за нека техничка питања. Ако нема цјеловите реформе изборног законодавства, онда не видим разлога да неким поправкама угрозимо читав систем – нагласио је Додик, који је и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он је додао да изборни систем мора бити власништво политичких фактора у БиХ, а никаквих странаца.

– Имамо довољно памети овдје да допринесемо изборној реформи и створимо услове за фер изборе – рекао је Додик.

Архива