ОХР прегазило вријеме, вријеме за затварање

03.06.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов сагласили су се данас у Источном Сарајеву да је Канцеларију високог представника у БиХ прегазило вријеме и да представља класични анахронизам.

Калабухов је истакао да је вријеме да о БиХ одлучују домаћи политичари и представници конститутивних народа, а не међународна заједница.

Амбасадор Русије у БиХ поручио је да његова земља неће подржати именовање Кристијана Шмита за новог високог представника у БиХ, јер Русија јасно заговара окончање мандата ОХР-а који је анахрони инструмент међународне заједнице.

Додик је нагласио да сама чињеница да се не може обезбиједити међународни консензус за именовање високог представника говори да он и не треба да постоји, саопштено је из Кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ истакао је да се Српска залаже за консензус и поштовање Дејтонског споразума, односно међународног права, те да свако наметање било каквих рјешења само деградира БиХ.

Додик и Калабухов на састанку  су размијенили мишљења у вези са посљедњим одлукама Савјета за имплементацију мира и покушају незакони

Архива