Митровић: Српска још трпи штету нанесену од 2014. до 2018. од СДС-а и ПДП-а

30.06.2021 Актуелно

Предсједник Политичког савјета СНСД-а, Славко Митровић, изјавио је поводом расправе на Савјету безбједности УН о Високом представнику, да Република Српска још трпи штету коју су јој наносили ПДП и СДС као пробосанске странке у власти са Бакиром Изетбеговићем и Жељком Комшићем у времену од 2014. до 2018. године.

Тада су ПДП и СДС као изборни губитници у Републици Српској, милошћу Изетбеговића и СДА, имали Шаровића, Мектића и Црнатка као министре у Савјету министара, а Младен Иванић је захваљујући бошњачким гласовима изабран у Предсједништво БиХ. У њихово вријеме донесена је СТРАТЕГИЈА СПОЉНЕ ПОЛИТИКЕ коју је припремило Министарство спољних послова на челу са Игором Црнатком, а једногласно усвојило Предсједништво БиХ 13. марта 2018. у коме је тада био Младен Иванић.


Зато је Бисера Турковић приликом расправе у Савјету безбједности, одговарајући руском амбасадору Василију Небензји, изјавила: „Све што сам рекла је засновано на стратегији спољне политике која је усвојена у БиХ. То су принципијелни документи на којима се заснива све што сам радила, што радим и што ћу радити. Већина оних који стварају стратешке документе који су их усвојили и који долазе из сва три конститутивна народа и других грађана БиХ, дефинитивно ће дати подршку. И очекују од мене да заступам све њих, што ја радим”, казала је Турковић, мислећи на Иванића, Црнатка, ПДП и СДС.
Савјет безбједности Уједињених нација није потврдио наводно „службено именовање“ Кристијана Шмита које је учинила неформална група западних амбасадора у БиХ, грубо се мијешајући у унутрашње односе у БиХ, чиме су прекршили члан 41. Бечке конвенције о дипломатским односима.

Архива