Ковачевић: Српска ће увијек славити 9. јануар, напади опозиције лицемјерни

06.06.2021 Актуелно

Крајње су лицемјерне реакције и напади опозиционара на изјаву Милорада Додика о обиљежавању Дана Републике, зато што су управо партијски другови Мирка Шаровића и Бранислава Бореновића изостајали са тог обиљежавања кад год су могли и што су се функционери њихових партија – тадашњи министри у Савјету министара и начелници општина – јавно хвалили да нису ни изашли на референдум о Дану Републике, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио да су СДС и ПДП, осим тога, водиле антикампању и у Народној скупштини Републике Српске и на терену.

– Тада су говорили да ће од референдума СНСД профитирати на изборима, не би ли тако утицали на своје присталице да не изађу на референдум и да на тај начин учине референдум и борбу за Дан Републике нелегитмним – истакао је портпарол СНСД-а у изјави за Срну.

Ако је та јефтина прича о профитирању тачна, рекао је Ковачевић, што онда и они нису подржали референдум, па исто тако профитирали.

– Нису смјели због странаца и сарајевске коалиције у којој су били – нагласио је Ковачевић.

Он је упитао треба ли подсјећати како је Младен Иванић свечани дефиле припадника Полиције Републике Српске поводом Дана Републике назвао смијешним?

Ковачевић је навео да је Милорад Додик када је говорио о Дану Републике одговарао на новинарско питање и на констатацију да странци и Бошњаци оспоравају 9. јануар упитао шта би било и какве би реакције биле када би прихватили идеју неких да Српска обиљежава на исти дан и заједно са Србијом.

– У наставку је јасно нагласио да Република Српска никада неће одустати од обиљежавања и прославе 9. јануара. Нама је јасно да 9. јануар никога не вријеђа, као и то да је Уставни суд БиХ у спрези са бошњачким политичарима и страним фактором настојао да оспоравањем 9. јануара „избрише“ постојање Републике Српске прије успостављања дејтонске БиХ. То, ипак, и поред такве одлуке Уставног суда БиХ није могуће, јер су на страни Републике Српске непобитне историјске чињенице – нагласио је Ковачевић.

Архива