Ковачевић: Радује подршка Београда у вези са питањем високог представника

02.06.2021 Актуелно

Савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Радован Ковачевић изјавио је да су односи Републике Српске и Србије на историјском максимуму и да радује то што је предсједник Србије Александар Вучић након састанка са делегацијом Српске поручио да Србија неће дозволити спровођење било каквих бонских овлаштења.

Ковачевић је појаснио да такав став охрабрује, посебно ако се зна да све што су до сада урадили високи представници била агресија на уставну позицију Републике Српске.

– Оно што смо чули, а што је такође охрабрујуће од предсједника Вучића, је да ће и Србија, уколико високи представник добије подршку Савјета безбједности, а ми се надамо искрено да неће, и Србија као и Република Српска у складу са Анексом 10 тражити да високи представник подноси извјештај и Србији на шта и Србија и Српска имају пуно право – рекао је Ковачевић за Телевизију Курир.

Он је навео да је начин на који се бира високи представник јасно дефинисан Анексом 10 Дејтонског споразума, односно да се стране потписнице Анекса требају усагласити ко би требао да буде нови високи представник у БиХ, да направе једну врсту споразума и да о томе обавијесте Савјет безбједности УН.

Према његовим ријечима, Савјет безбједности би на основу тог споразума, који би настао консензусом страна које су потписале Анекс 10, требало да донесе релевантну резолуцију.

– И тек тада имамо валидног, легитимног високог представника у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума – рекао је Ковачевић.

Он је констатовао да се све то у случају њемачког дипломате Кристијана Шмита није догодило.

– Такозвани ПИК, односно како су они то назвали Савјет за спровођење мира, је институција која је измишљена, која не постоји у Дејтонском споразуму и у међународном праву и која никога ни на шта не обавезује. Та институција нема легитимитет да изабере високог представника, поготово нема легитимитет било који високи представник уколико не буде постојала резолуција Савјета безбједности УН – рекао је Ковачевић.

Он је навео да је очигледно да ПИК није заинтересован да било шта уради на легитиман и легалан начин.

– Да желе да то ураде на легитиман начин, онда би тражили од страна потписница, гдје је и Република Српска и Србија, да се усагласе и да се отвори дијалог о томе да ли је потребан нови високи представник и ако јесте ко би то могао бити – појаснио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, ПИК је све то потпуно игнорисао укључивши и принципијелан став Русије да је потребно да дође до затварање ОХР-а и да високи представник треба да оде из БиХ након скоро 26 година.

– Коначно је дошло вријеме да домаћи изабрани политички представници преузму одговорност за судбину БиХ – сматра Ковачевић.

Он је као посебно важно истакао то да су сви високи представници константно радили само једну ствар, а то је била агресија на уставну позицију Републике Српске.

– Они су нам мијењали Устав, укидали институције, наметали нове институције, мијењали у потпуности структуру и начин на који је Република Српска функционише, дакле централизовали су БиХ потпуно незаконито и антидејтонски, на начин да су деградирали и дерогирали уставне позиције и уставне надлежности Републике Српске – указао је Ковачевић.

Он је нагласио да су они сада евидентно свјесни да нису успјели до краја да испуне свој циљ, а то је да не буде Републике Српске и да Срби као конститутивни народ у БиХ буду потпуно обесправљени.

– Они сада иду са овим, како је то Милорад Додик рекао, потпуним блефом, да на потпуно преварантски начин именују новог високог представника на нелегитиман и незаконит начин и да наставе са агресивном политиком према Републици Српској. То је за нас неприхватљиво – поручио је Ковачевић.

Он је нагласио да је Српска у потпуности посвећена и фокусирана на то да се очува, да очува конститутивну позицију српског народа у БиХ, али и да заштити права свих равноправних грађана.

Одговарајући на питање да ли постоје контакти са руском дипломатијом и да ли ће Русија „држати страну Српске“ у Савјету безбједности, Ковачевић је рекао да је Српска навикла на принципијелне ставове Руске Федерације.

– Руска Федерација је у неколико наврата рекла, што преко амбасадора, што преко министра спољних послова Сергеја Лаврова, који је недавно био у посјети и БиХ и Републици Српској, да је њихов принципијелни став да ОХР треба затворити и да одговорност за живот грађана треба да преузму демократски изабрани представници. Дакле, у том смислу очекујемо да ће бити и понашање Руске Федерације на сваком могућем нивоу, па и у Савјету безбједности – рекао је Ковачевић.

Он је додао да Српска жели добре и пријатељске односе са свим земљама које су чланице Савјета безбједности, укључујући и САД и Њемачку, „које су учествовале у доношењу те срамне одлуке“.

– Забрињава нас да желе да учествују у политичком животу БиХ на начин који није нимало добар. Мијешати се на такав начин, покушати мијењати Устав, примјењивати такозвана бонска овлаштења да бисте неког смјењивали, доносили законе, неприхватљиво је и то нису добре поруке – рекао је Ковачевић.

Он је као посебан оцијенио гест предсједника Србије Вучића који је позвао све грађане Републике Српске и БиХ да се вакцинишу било гдје у Србији.

Ковачевић је рекао да Република Српска води велику битку за вакцине, да је успјела да набави 300.000 доза и да очекује још толико у наредном периоду, те да се до сада вакцинисало око 40 одсто грађана.

Он је поновио да су односи Србије и Српске на историјском максимуму и да Република Српска нема никог ближег.

– Хвала руководству и грађанима Србије који на изузетан пријатељски и топао начин гледају на своју браћу у Републици Српској – рекао је Ковачевић.

Архива