Ковачевић: Крајње је вријеме да завршимо епизоду међународног туторства

04.06.2021 Актуелно

Канцеларија високог представника у БиХ мора да се затвори, високи представник мора да оде, домаћи политички представници конститутивних народа морају да постигну договор како ће БиХ у будућности да изгледа и да ли ће у будућности уопште да постоји, изјавио је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Ковачевић је рекао да све док је високи представник у БиХ и док је међународна заједница активна на начин на који то тренутно јесте, БиХ неће моћи да напредује.

– Оно што забрињава јесте чињеница да постоји дио међународне заједнице који сматра да је то начин на који треба да се одвија политички живот у БиХ. То је за нас неприхватљиво и ми смо у потпуности при ставу да домаћи изабрани политички представници морају да преузму одговорност за вођење ове земље и за животе грађана који су их бирали – истакао је Ковачевић.

Он је навео да ће само у таквим околностима БиХ моћи да се назове земљом, а она је тренутно протекторат у којем нема суверенитет који би требало да има.

Ковачевић је нагласио да бошњачки политички представници константно, већ 25 година немају намјеру да се договарају са представницима друга два конститутивна народа у БиХ, већ константно призивају међународну заједницу да у њихово име уреди БиХ на начин на који би они жељели.

– Сви ми знамо који је то начин – БиХ без ентитета, БиХ у којој нема Републике Српске, нема конститутивних народа, већ би имали тзв. грађанску БиХ, у преводу унитарну – рекао је Ковачевић за БХТ.

Он је констатовао да све док бошњачки политички представници очекују од некога са стране да у њихово име уређује стање у БиХ, тешко да ће БиХ на било који начин моћи да оствари напредак.

Према његовим ријечима, то није начин на који могу да се уређују односи у БиХ и биће проблем све док је оваква улога међународне заједнице каква јесте.

– Нас у Републици Српској константно оптужују да заступамо политику подјела што је апсолутно неистина. Чињеница је да Република Српска све вријеме жели само једно, а то је заштита Дејтонског споразума, заштита уставне позиције Републике Српске коју је добила у Дејтону и заштита уставне структуре БиХ – појаснио је Ковачевић.

Он је рекао да је невјероватно да некога ко штити Устав неко оптужује да дјелује противуставно.

– Република Српска има потпуно позитиван и пријатељски став према свим међународним партнерима, ми желимо да сарађујемо и да градимо добре и пријатељске односе са свима, желимо да БиХ напредује на путу ка ЕУ и да се посветимо том путу и том задатку, али једноставно није могуће на овај начин са високим представником или било каквим међународним тутором који неће дозволити и неће дати могућност домаћим политичким представницима да преузму одгворност за животе грађана који их бирају. То је нешто што морамо да промијенимо, морамо да завршимо ту епизоду међународног туторства у БиХ и да се коначно престанемо бавити оваквим питањима – нагласио је Ковачевић.

Он сматра да је након 25 година вријеме да се на то питање коначно стави тачка и да се посвети пажња животу грађана, да се обезбиједе нова радна мјеста, да се заврши битка са вирусом корона, да се обезбиједе вакцине и да се ради све оно што је потребно да би људи и у Републици Српској и у ФБиХ живјели боље.

– Ми у Републици Српској радимо на тим стварима и комплетан фокуса је на томе да грађани Српске живе боље, да константно идемо напријед. У овом тренутку ми имамо рекордан број запослених у Републици Српској и најнижи број незапослених у историји Српске. Недавно смо имали један нови процес повећања плата, редовно повећавамо пензије, успјели смо да набавимо око 300.000 вакцина. То је значајна ствар, с обзиром да имамо ограничен суверенитет у земљи у којој живимо и не можемо се такмичати са земљама у региону – навео је Ковачевић.

На питање да прокоментарише изјаву Валентина Инцка у којој је Кристијану Шмиту поручио да при доласку у БиХ понесе бонска овлашћења, Ковачевић је рекао да се Република Српска њему захваљује на оставци коју је поднио и поручује му да заједно са собом из БиХ понесе бонска овлашћења и да тако нешто више никада нико не види.

– То није начин на који може да се у демократском свијету, у 21. вијеку уређује било шта, а не нека земља која би жељела да буде суверена. Будућност БиХ може да постоји једино ако се политички представници свих конститутивних народа и свих грађана у Српској и ФБиХ договоре на који начин она може да постоји. Све друго је потпуно неодрживо и потпуно немогуће – оцијенио је Ковачевић.

Он је рекао да је коминике, који је јуче усвојио Управни одбор Савјета за спровођење мира /ПИК/ у БиХ, а са којим се није сагласио руски амбасадор Игор Калабухов, крајње лицемјеран и да он није коминике ПИК-а већ одређеног број земаља с обзиром на став Русије.

– У том коминикеу позивају домаће политичке представнике да се баве са 14 приоритета Европске комисије за кандидатски статус БиХ у ЕУ, а истовремено нам покушавају наметнути високог представника, а један од тих приоритета јесте да високи представник мора да оде из БиХ. Крајње лицемјерно – констатовао је Ковачевић.

Архива