Додику уручен Орден Републике Србије

29.06.2021 Актуелно

Предсједник Србије Александар Вучић уручио је српском члану и предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику највеће државно признање Србије – Орден Републике Србије на великој огрлици.

Ово је круна досадашње сарадње Републике Српске и Србије, чије су везе више од пријатељских.

Додик и Вучић најавили су још много заједничких пројеката који ће бити реализовани.

– Орден ћу носити са поносом и чашћу каква је и Србија – рекао је Додик.

За њега је ово одликовање признање и свим његовим сарадницима, као и народу Републике Српске.

Додик је рекао да ово признање доживљава као његову љубав према Србији, и додаје да је оно посвећено свим његовим сарадницима.

Ово највеће признање Србије до сада су, између осталих, примили руски и кинески предсједник Владимир Путин и Си Ђинпинг.

Поводом Видовдана предсједник Србије одликовао је и друге заслужне појединце и институције из области културе, политике и спорта.

Предсједнику Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милораду Арлову, уручена је Златна медаља за заслуге.

Добитници одликовања су и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић, доктор Миланко Шеклер, глумци Предраг Мики Манојловић и Ева Рас, те постхумно пјевач Ђорђе Марјановић и редитељ, драмски писац и политичар Братислав Петковић.Орден Републике Србије на велкој огрлици (Фото: РТРС)

Орден Републике Србије установљен је 26. октобра 2009. године, Законом о одликовањима Републике Србије, а уведен је 2010. и додјељује се предсједницима држава или влада за нарочите заслуге учињене за српску државу и народ.

Орден Републике Србије рад је аутора Митра Петковића. Састоји се од огрлице, орденског знака и звијезде.

Огрлицу чини 19 дијелова, стилизованих представа крста, немањићког орла и акантуса, симбола праведника у рају, што су детаљи преузети са средњовјековних камених украса.

На огрлици се носи орденски знак, односно крст са грбом Србије у средишту. Посебно се носи идентичан орденски знак на звезди, на левој страни груди, чији су краци сачињени од куглица.

Архива