Додик: Високи представник дужан да достави извјештај

02.06.2021 Актуелно

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да високи представник има обавезу да достави извјештај о свом раду Србији, као потписници Дејтонског споразума, јер би у случају да то одбије, прекршио овај споразум и међународно право.

– У складу са Анексом 10 Дејтонског споразума, високи представник је дужан да поднесе извјештај Савјету безбједности УН, САД, Русији, ЕУ, странама у споразуму и свим другим заинтересованим земљама. Ми смо тражили од /Валентина/ Инцка да поднесе извјештај и он је рекао да неће, чиме крши Анекс 10 – рекао је Додик у емисији Телеринг.

Он је истакао да високи представник одбија да достави извјештај Републици Српској јер је извјесно да би Српска то одбацила, чиме би се потврдило да је кршио међународно право.

Додик је рекао и да ПИК покушајем именовања Кристијана Шмита за новог високог представника упорно покушава да приграби оно што му не припада, јер нигдје у Дејтону не пише да има право на то. Додаје да високи представник мора да буде именован у складу са резолуцијом Савјета безбједности, односно, како се каже у Анексу 10, релевантном резолуцијом Савјета безбједности мора бити потврђен.

– Ми реално не можемо да спријечимо долазак високог представника под условом да он буде легитимно изабран, односно онако како је то предвиђено, само релеватном Резолуцијом СБ УН, јер свака друга процедура доводи нелегалног и нелегитимног човјека са којим ми немамо ни разлога ни потребе да сарађујемо. Оно на шта ми упозоравамо је да се нама покушава то наметнути без избора – истакао је Додик.

Говорећи о данашњем састанаку званичника Републике Српске и представника парламентарних странака из Српске са предсједником Србије Александром Вучићем, Додик је рекао да је то један од састанака који се дешавају у континуитету, а за који је директан повод било спорно именовање виског представника.

Додик је рекао да је тема тих разговора стање у Републици Српској, да је њихово одржавање легитимно и легално и да нико не треба да брине јер се у Београду не договарају никакве завјере.

Он је нагласио да би, да је до Републике Српске и њених институција, БиХ функционисала на принципима онога што стоји у Дејтонском мировном споразуму. Сматра да је стратешка грешка међународног фактора то што је дозволио да се перципира као заговорник бошњачке стране.

Додик је поновио да је БиХ за њега механизам који блокира. Састанке у Сарајеву сматра илузорним, јер након њих, каже, не пролазе ни оне идеје које су означене као добре, због чега сматра да је идеја о мирном разлазу најбоља опција.

– БиХ је направљена тако да Срби бирају своје, Хрвати своје и Бошњаци своје представнике. БиХ нема ниједног функционера који је биран на простору БиХ. Ми изаберемо члана Предсједништва, Хрвати свог, а Бошњаци свог, односно у стварности Бошњаци бирају два… Ово је састављена земља, како је састављена тако ће се и раставити – истакао је он.

Додик је истакао да се Република Српска показала веома успјешном заједницом, упркос тешким околностима.

– Резултати Републике Српске су видљиви и они доприносе превазилажењу криза попут ове изазване пандемијом вируса корона – рекао је он.

Додик је подсјетио да Република Српска у прошлој години, након Србије, забиљежила најмањи пад БДП-а у региону, док у првих пет мјесеци ове године биљежи раст од два одсто. Додао је да је расла наплата индиректних пореза за 262 милиона КМ, али и покривеност увоза извозом која је сада на 82 одсто, што су предуслови који су довели до раста плата.

Архива